Το save-ios.gr δημιουργήθηκε σαν κέντρο ενημέρωσης και καταγραφής άρθρων και επίσημων εγγράφων με σκοπό να προστατεύσει το περιβάλλον και την αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της Ίου, να καταπολεμήσει την διαφθορά που ενδημεί στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας και να ελευθερώσει και δώσει σε κοινή χρήση τις παραλίες και αιγιαλούς που παράνομα έχουν αποκλειστεί στην Ίο.

Ο σύλλογος Ιητών, το κόμμα των οικολόγων πράσινων, επιφανείς καθηγητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί της παράταξης Συσπείρωσης Α.Μ του ΤΕΕ, Ευρωπαίοι κάτοχοι εξοχικών κατοικιών στην Ίο και χιλιάδες ανώνυμοι και επώνυμοι κάτοικοι, Έλληνες και ξένοι μόνιμοι παραθεριστές και φίλοι της Ίου, δημιούργησαν το save-ios.gr για την ενημέρωση και τον συντονισμό μιας κοινής δράσης όλων εκείνων που θέλουν να αγωνισθούν για να προστατεύσουν το νησί.

Πολλοί από εμάς δεν ανεχόμαστε στον τόπο που μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε να βλέπουμε άλλο, στο βωμό της ανελέητης κερδοσκοπίας, με την ανοχή των αρμοδίων αρχών, να αλλοιώνεται δραματικά η αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία του νησιού, παραδοσιακά κτίρια να κατεδαφίζονται, παραδοσιακά μονοπάτια να καταστρέφονται, ακτογραμμές να ισοπεδώνονται, βράχια που στέκονταν μπροστά στα κύματα για αιώνες να συνθλίβονται, παραλίες να περιτοιχίζονται με τεράστιους τοίχους, κτίρια να χτίζονται κατά παράβαση του νόμου στις κορυφογραμμές, αυθαίρετοι δρόμοι να ανοίγονται παντού, κοίτες ρεμάτων να αλλοιώνονται, ζώνες αιγιαλών να περιτοιχίζονται, η πρόσβαση στην ακτή σε πολλά σημεία να αποκλείεται για τους κοινούς Έλληνες και ξένους παραθεριστές και να μην τηρούνται έστω και προσχηματικά οι υπάρχοντες νόμοι που έχουν θεσμοθετηθεί ειδικά για να προστατευτεί το χαρακτηρισμένο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 762/1977 ) νησί της Ίου.

Η νήσος Ίος, αυτό το πανέμορφο νησί του Αιγαίου είναι το πρώτο θύμα της ομορφιά της.  Είναι το πρώτο νησί των Κυκλάδων που οι μικρές επιχειρήσεις των κατοίκων αντικαθίστανται βήμα βήμα από επιχειρήσεις που ανήκουν στις off shore και on shore εταιρείες, Sharivan Limited, 105 ΑΕ, Λούγια ΑΕ, Lukas ΑΕ, Νερό ΑΕ, Ιος Μαρίνα ΑΕ, Χαμόγελο Ίος Μ. ΕΠΕ, Luxurious Island EΠΕ.  Οι εταιρείες αυτές, υπό ενιαία διοίκηση, αγόρασαν κτήματα γύρω από δεκαπέντε παραλίες και πολλά ιδιόκτητα, λένε, βουνά ( 30% του νησιού) με 173 συμβολαιογραφικές πράξεις αγορών καταγεγραμμένες στο υποθηκοφυλακείο Ίου .

Αυτή η πρώτη απόπειρα μονοπωλιακής τουριστικής εκμετάλλευσης ενός νησιού του Αιγαίου ενισχύθηκε από τους εκλεγμένους της ελληνικής πολιτείας, με την άρση της μέχρι το 2014 απαγόρευσης αγοράς εκτάσεων γης στην νήσο Ίο από ξένα ανώνυμα κεφάλαια, την δημιουργία της πολεοδομίας των πλουσίων ΕΥΠΑΤΕ που παρακάμπτει αντισυνταγματικά τις διαδικασίες των νόμων, που ισχύουν για όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες και την επιδότηση των παραπάνω εταιρειών με τα χρήματα του Έλληνα και Ευρωπαίου φορολογούμενου με 24.822.277 Ευρώ.

Αναλυτικά έχουν εγκριθεί επιδοτήσεις με τα ποσά που ακολουθούν ανά εταιρεία: 105 Α.Ε. – Παραλία Κουμπάρα – 8.678.550 ευρώ, Lukas ΑΕ – παραλία Παπά – 1.832.342 ευρώ, Νερό Α.Ε. – Παραλία Πικρί Νερό – 6.471.261 ευρώ, Ιος Μαρίνα Α.Ε. – Παραλία Τρείς Κλησιές – Λούγια Α.Ε. – Λιμάνι Ίου – 843.624 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών προχώρησαν στα σχέδια τους για την τουριστική εκμετάλλευση των παραλιών της Ίου, καταστρέφοντας το περιβάλλον και παρακάμπτοντας κάθε νομοθεσία για την προστασία της αιγαιοπελαγίτικης φυσιογνωμίας του νησιού, προφανώς σίγουροι πλέον ότι ο μοναδικός εν ισχύ στην Ελλάδα Νόμος είναι το Χρήμα.

Στο νησάκι Διακοφτό χτίζεται αυθαίρετο κτίσμα 1.000 και πλέον Μ2 (αρ. δήλωσης 239502/2014) στην κορυφογραμμή, στην παραλία Κουμπάρα χτίζεται μια μπετονένια γέφυρα πάνω στην πλαζ των λουομένων για να πηγαίνουν οι νέοι αγοραστές στο ιδιόκτητο πλέον νησάκι τους, στην παραλία Παπά χτίζεται παράνομα ένα σινικό πέτρινο τείχος πολλών χιλιομέτρων, για να αποκοπεί η πρόσβαση στην ακτή για τους απλούς πολίτες, δημιουργούνται κέντρα εστίασης και διασκέδασης των εταιρειών με τα ονόματα Erego, Free, Steps, Agalia και ένα κέντρο διασκέδασης με το όνομα Pathos, που ουσιαστικά οικειοποιήθηκε την παραλιακή ζώνη που παλαιότερα οι τουρίστες κάθονταν στα ελεύθερα βράχια για να απολαύουν το ηλιοβασίλεμα.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων σε όλα αυτά είναι καταιγιστικές, εκατοντάδες δημοσιεύματα, δεκάδες επώνυμες καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφορές στον εισαγγελέα Νάξου, ανάρτηση φωτογραφιών της Google Earth που αποτυπώνουν ανατριχιαστικά τις καταστροφές στο περιβάλλον της Ίου, προσφυγές στην ελληνική δικαιοσύνη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πολλές άλλες ενέργειες που αναγράφονται λεπτομερώς στο save-ios.gr χωρίς όμως να φέρουν αποτέλεσμα.  H συγκάλυψη των παράνομων ενεργειών και η καταστροφή του περιβάλλοντος στην Ίο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι σήμερα .

Ας είναι η απύθμενη περιφρόνηση των οικονομικά ισχυρών προς τους νόμους της ελληνικής δημοκρατίας και οι τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον της Ίου η αφορμή για κινητοποιήσεις των πολιτών.  Ας είναι η αφορμή να σωθούν όλα τα ανυπεράσπιστα χωρίς κτηματολόγιο, χωρίς χωροταξικές μελέτες και χωρίς υπηρεσίες προστασίας νησιά του Αιγαίου.  Ας είναι η αφορμή να ξεκινήσει ένας νέος, δυναμικός, ανένδοτος, πανευρωπαϊκός αγώνας, κατά της διαφθοράς στην ελληνική δημόσια διοίκηση, που καταστρέφει το περιβάλλον και την ομορφιά της χώρας μας.

Καλούμε όλους τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες να αποστέλλουν ότι πληροφορίες, φωτογραφίες και έγγραφα κατέχουν, που μπορεί να βοηθήσουν στον αγώνα για την σωτηρία της Ίου, στο save-ios . gr και να υπογράψουν τις σχετικές εκκλήσεις/διαμαρτυρίες

Δείτε το πρόβλημα της Ίου in vivo (φωτογραφίες)

Επιλέξτε γλώσσα

Έχετε απορίες;