ΙΟΣ - ΤΟΠΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ

Η Ίος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων. Έχει περίπου 2000 κατοίκους και μέγεθος 108 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει πλούσια ιστορία, έναν από τους σημαντικότερους Πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς, καθώς και πλήθος άλλων προστατευόμενων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Έχει πιο πολλές αμμουδιές από τα περισσότερα Κυκλαδονήσια, με πιο γνωστές αυτές στον Μυλοπότα και το Μαγγανάρι. Έχει προστατευόμενους υγρότοπους και καταφύγια άγριας ζωής. Η Ίος έχει χαρακτηριστεί στο σύνολό της «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» από το 1977.

ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Από το 2005 και μετά, μεγάλο μέρος της Ίου αγοράστηκε από εταιρείες πίσω από τις οποίες βρίσκονται κοινά επενδυτικά συμφέροντα. Οι εταιρείες αυτές προωθούν επενδυτικά σχέδια μεγάλης κλίμακας για σύνθετα τουριστικά καταλύμματα και πεντάστερα ξενοδοχεία. Για τα επενδυτικά αυτά σχέδια έχουν εγκριθεί κρατικές επιδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ. Το εύρος της σχεδιαζόμενης τουριστικής ανάπτυξης είναι δυσανάλογο με τη φέρουσα ικανότητα του νησιού. Eνώ μικρό μόνο μέρος των σχεδίων έχει εκτελεστεί μέχρι τώρα, έχουν ήδη υπάρξει εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές και παραβατικότητα. Η Ίος κινδυνεύει να χάσει την παραδοσιακή Αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της—το στοιχείο που την καθιστά ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Αυτού του είδους η «ανάπτυξη» δεν είναι βιώσιμη, δεν προάγει το δημόσιο συμφέρον, και δεν πρέπει να υποστηρίζεται από την Πολιτεία.

7eq4jlYo

Το σωματείο «Σώστε την Ίο» (Save Ios) έχει ιδρυθεί με σκοπό να προστατεύσει την παραδοσιακή Αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της Ίου, να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και άλλους κοινόχρηστους χώρους, και να προάγει την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Στην παρούσα ιστοσελίδα το σωματείο παραθέτει υλικό για την Ίο και τις ομορφιές της, για τις καταστροφές που συντελούνται, καθώς και για την αντίδραση της Πολιτείας και των ΜΜΕ, που είναι σε γενικές γραμμές ανεπαρκής. Η ιστοσελίδα έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Τα επενδυτικά σχέδια που έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα αφορούν δύο περιοχές της Ίου, «Ράχες Παππά» και «Κουμπάρα-Διακοφτό». Φωτογραφίες πριν και μετά για την κάθε περιοχή αποτυπώνουν την ομορφιά του τοπίου αλλά και τις καταστροφές που έχουν γίνει, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι αντιστρέψιμες.

Στις 15 Ιουλίου 2020, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε νέα και μεγάλης κλίμακας επενδυτικά σχέδια στις ίδιες περιοχές. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Περιοχή «Ράχες Παππά»

Στην περιοχή «Ράχες Παππά» της Ίου έχει οικοδομηθεί το ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων, με την επωνυμία Calilo. Στο κομμάτι της περιοχής κοντά στην θάλασσα υπήρχε προστατευόμενος υγρότοπος, ο οποίος τροφοδοτούταν από ρέματα που ερχόταν από τις γύρω βουνοπλαγιές. Ο υγρότοπος αυτός έχει πλέον καταστραφεί, και ρέματα που τον τροφοδοτούσαν έχουν επιχωματωθεί. Η περιοχή του υγρότοπου και των ρεμάτων έχει μετατραπεί σε χώρο του ξενοδοχείου.

Πριν

Μετά

slider-2

Περιοχή «Κουμπάρα-Διακοφτό»

Στην περιοχή «Κουμπάρα – Διακοφτό» της Ίου έχει αδειοδοτηθεί σύνθετο τουριστικό κατάλυμμα από την εταιρεία 105 Α.Ε. Το Διακοφτό είναι βραχονησίδα που συνδέονταν με το κύριο μέρος της Ίου με στενή λωρίδα από βράχια. Στο σημείο της σύνδεσης υπάρχει παραλία η οποία ονομάζεται Κουμπάρα. Η αδειοδότηση συμπεριλαμβάνει την κατασκευή γέφυρας που να συνδέει την βραχονησίδα με την παραλία, κάτι που είναι ασύμβατο με Κυκλαδίτικο τοπίο. Οι εργασίες στην περιοχή έχουν σταματήσει μέχρι να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της άδειας. Στο μεταξύ, αυτοψίες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν καταδείξει πλήθος παρανομιών, που αφορούν την έκταση της γέφυρας, την αλλοίωση του τοπίου, την κατασκευή κτισμάτων χωρίς άδεια, την παρεμπόδιση ελέγχου, κλπ.

Πριν

Μετά

N90aWnnV
djRF_Rbq

Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΙΟΥ

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τα τμήματα του νησιού που έχουν περάσει στις εν λόγω εταιρείες. Το τμήμα του νησιού που παραμένει για κοινή χρήση (καθώς η πρόσβαση έχει περιοριστεί στις αντίστοιχες παραλίες) έχει συρρικνωθεί, ιδιαίτερα στη νότια πλευρά. (κάντε κλικ στην εικόνα για να το δείτε)

GIF