Κουμπάρα-Διακοφτό

Στην περιοχή «Κουμπάρα – Διακοφτό» της Ίου είχει αδειοδοτηθεί το 2014 και 2015 σύνθετο τουριστικό κατάλυμμα από την εταιρεία 105 Α.Ε. Το Διακοφτό είναι βραχονησίδα που συνδέονταν με το κύριο μέρος της Ίου με στενή λωρίδα από βράχια. Στο σημείο της σύνδεσης υπάρχει παραλία η οποία ονομάζεται Κουμπάρα. Η αδειοδότηση συμπεριλάμβανε την κατασκευή γέφυρας που να συνδέει την βραχονησίδα με την παραλία, κάτι που είναι ασύμβατο με Κυκλαδίτικο τοπίο. Μετά από προσφυγή κατοίκων και σωματείων στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2016, δόθηκε εντολή να σταματήσουν οι εργασίες στην περιοχή μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης της άδειας. Εργασίες όμως συνέχισαν κατά παράβαση της εντολής του ΣτΕ. Παράλληλα αυτοψίες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2016 και το 2018 κατέδειξαν πλήθος παρανομιών, που αφορούν την έκταση της γέφυρας, την αλλοίωση του τοπίου, την κατασκευή κτισμάτων χωρίς άδεια, την παρεμπόδιση ελέγχου, κλπ. Το ΣτΕ ακύρωσε όλες τις άδειες για το σύνθετο τουριστικό το 2022.

 

Γέφυρα

Το Διακοφτό είναι βραχονησίδα που συνδέονταν με το κύριο μέρος της Ίου με στενή λωρίδα από βράχια, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία. Η αδειοδότηση του σύνθετου τουριστκού καταλύματος συμπεριλάμβανε την κατασκευή γέφυρας που να συνδέει την βραχονησίδα με την παραλία. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες δείχνουν την κατασκευή της γέφυρας, τα μπετά στην παραλία, και την γενικότερη καταστροφή στο τοπίο. Αυτοψίες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν καταδείξει παρανομίες στην κατασκευή της γέφυρας – κατασκευάστηκε με μπετά αντί να κατασκευαστεί με πασσάλους.

Διακοφτό

Η πρώτη φωτογραφία δείχνει το Διακοφτό πριν τις επεμβάσεις. Η δεύτερη δείχνει την κατασκευή κατοικίας ακριβώς πάνω στην κορυφογραμμή, με ταυτόχρονη ισοπέδωση της κορυφογραμμής σε αισθητά χαμηλότερο ύψος. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες δείχνουν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες στη βραχονησίδα.

Παραλία Κουμπάρας

Αυτοψίες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν καταδείξει παραβάσεις και στην Κουμπάρα, που αφορούν την έκταση των κατασκευών και απόστασή τους από τη θάλασσα, την εκχέρσωση ρεμάτων και αλλοίωση μορφολογίας του τοπίου, την άνευ άδειας διάνοιξη οδού εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας, τη φύτευση δέντρων ξενικού είδους (φοίνικες ΗΠΑ και Μεξικού), την κατασκευή κτισμάτων χωρίς άδεια δόμησης, την παρεμπόδιση ελέγχου, και άλλες. Οι φωτογραφίες δείχνουν την εκτεταμένη φύτευση νέων φοινίκων.