Χρονολόγιο

Το σωματείο «Σώστε την Ίο (Save Ios)» αποτελείται από φίλους και κατοίκους του νησιού που αντιτίθενται σε μορφές ανάπτυξης που είναι παράνομες ή μη συμβατές με το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία του νησιού. Επιδιώκουμε ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον, συμβατή με τον φυσικό χαρακτήρα του νησιού, και της οποίας τα οφέλη να συνεισφέρουν καλύτερα στην τοπική κοινωνία.

Μάϊος 2023
Η Σύμβουλος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπογράφει μετά από τέσσερα (!) χρόνια την έκθεση των επιθεωρητών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, επιβάλλοντας πρόστιμο 132.000 ευρώ στην εταιρεία 105 ΑΕ για δώδεκα περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παραβάσεις στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό. Οι παραβάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυθαίρετες επεμβάσεις στον αιγιαλό στο Διακοφτό – στό βόρειο, νότιο, δυτικό και νοτιοδυτικό του τμήμα – καθώς και κατασκευή δρόμου εντός ζώνης παραλίας και επεμβάσεις εντός οριοθετημένου ρέματος.
Μάρτιος 2023
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απορρίπτει αγωγή τύπου SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) του κ. Μιχαλόπουλου κατά του σωματείου μας για συκοφαντική δυσφήμιση. Το σωματείο μας είχε αναπαράγει στην ιστοσελίδα του άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών σχετικά με ποινή φυλάκισης που είχε επιβάλλει το Τριμελές Πρωτοδικείο Νάξου στη νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας 105 ΑΕ τον Δεκέμβριο του 2021. Το άρθρο λανθασμένα ανέφερε ότι η ποινή αφορούσε τον κ. Μιχαλόπουλο, κάτι που η ΕφΣυν διόρθωσε μετά από λίγες μέρες. Το σωματείο μας είχε κάνει τη σχετική διόρθωση όταν το άρθρο είχε πρωτο-δημοσιευθεί, σε εισαγωγικό σημείωμα πριν την αναπαραγωγή του άρθρου.
Ιανουάριος 2023
Ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή επιβάλλει το Τριμελές Εφετείο Σύρου στη νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας 105 Α.Ε. για περιβαλλοντικές παραβάσεις στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό. Το σωματείο «Σώστε την Ίο (Save Ios)» εκπροσωπήθηκε στη δίκη από δικηγόρο και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του για να υποστηρίξει την κατηγορία. Η απόφαση του εφετείου ακολούθησε εκείνη του Πρωτοδικείου Νάξου το Δεκέμβριο του 2021. Το πρωτοδικείο είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 16 μηνών, την οποία είχε προσβάλλει με έφεση η 105 Α.Ε. Το εφετείο έκρινε την κατηγορούμενη ένοχη για τις σχεδόν όλες τις περιβαλλοντικές παραβιάσεις για τις οποίες είχε καταδικαστεί πρωτόβαθμα.
Ιούνιος 2022
Η εταιρεία Λούγια Α.Ε. επιχειρεί να κατασκευάσει παράνομα κτίριο κοντά στην κορυφή του λόφου της Τζαμαρίας, ακριβώς δίπλα στο λιμάνι της Ίου. Το σωματείο Save Ios υποβάλλει καταγγελία στην Αστυνομία Ίου και στην Πολεοδομία Σαντορίνης. Μετά την καταγγελία μας, η Πολεοδομία ζήτησε να σταματήσουν τα έργα στην περιοχή γιατί είναι παράνομα. Η Πολεοδομία επέτρεψε την επανεκκίνηση των εργασιών τον Ιούλιο του 2022, με το εν λόγω κτίριο να μην επιτρέπεται να κατασκευαστεί.
Μάϊος 2022
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει, με την απόφαση 1037/2022, όλες τις άδειες, δοθείσες την περίοδο 2012-2015, για την ανέγερση σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό και για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας προς αυτό. Το σκεπτικό της ιστορικής αυτής απόφασης είναι ότι έργα μεγάλης κλίμακας, όπως το συγκεκριμένο, τα οποία σχεδιάζονται να κατασκευαστούν σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως παράκτιες περιοχές και μικρά νησιά, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς να υπάρχει ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός καθώς και μελέτη φέρουσας ικανότητας. Στην περίπτωση της Ίου, αυτό σημαίνει χωροταξικό σχέδιο και μελέτη φέρουσας ικανότητας για το σύνολο του νησιού.
Δεκέμβριος 2021
Ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή επιβάλλει το Τριμελές Πρωτοδικείο Νάξου στην νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας 105 ΑΕ για περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παραβάσεις στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό. Οι περιβαλλοντικές παραβάσεις είναι αυτές που τεκμηριώνονται στην έκθεση του 2016 των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Το σωματείο «Σώστε την Ίο (Save Ios)» εκπροσωπείται στη δίκη από δικηγόρο και τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου του για να υποστηρίξει την κατηγορία.
Οκτώβριος 2020
Ο Δήμαρχος Ίου υπογράφει επιστολή μαζί με 60 άλλες σημαντικές προσωπικότητες και φίλους της Ελλάδας, για τους κινδύνους της αλόγιστης προώθησης των επενδύσεων σε τουριστικές περιοχές και καλεί την κυβέρνηση να διατηρήσει μία ισορροπία ανάμεσα στην προώθηση των επενδύσεων και στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας.
Ιούλιος 2020
Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων χορηγεί εντάσσει τα τρία παρακάτω επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.
Ιούνιος 2020
Τα σωματεία «Σύνδεσμος Ιητών» και «Σώστε την Ίο (Save Ios)» στέλνουν επιστολή στα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων να τους προειδοποιήσουν να μην εντάξουν τρία επενδυτικά σχέδια στην Ίο στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το μέγεθος των έργων σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, όσο και τις περιβαλλοντικές καταστροφές και παραβάσεις που έχουν ήδη σημειωθεί απο τις επενδύουσες εταιρείες. Ένα από τα τρία επενδυτικά σχέδια είναι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και πολυτελείς βίλες στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό (την ίδια περιοχή όπου εξετάζεται το αίτημα ακύρωσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας) από την εταιρεία 105 Α.Ε.. Τα δύο άλλα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνουν πολυτελές ξενοδοχείο στο Πικρί Νερό από την εταιρεία Νερό Α.Ε και πολυτελείς βίλες και ξενοδοχείο σε μεγάλη έκταση ακτογραμμής στο νότιο μέρος του νησιού.
Απρίλιος 2020
Ένας δρόμος 3 χιλιομέτρων κατασκευάζεται ανάμεσα στο ξενοδοχείο Calilo και τον γειτονικό κόλπο Τρεις Κλησιές. Η Πολεοδομία Σαντορίνης επιβάλλει πρόστιμο 60.000 ευρώ για τον δρόμο τον Ιούνιο του 2020 με την αιτιολογία ότι κατασκευάστηκε χωρίς άδεια. Επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε χρόνο που ο δρόμος παραμένει στη θέση του.
Απρίλιος 2020
Πρόστιμο 120.000 ευρώ επιβάλλει η Πολεοδομία Σαντορίνης στην εταιρεία 105 Α.Ε. για παράνομες κατασκευές στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό.
Φεβρουάριος 2020
Με την υπ’ αριθμ. 74/2020 διάταξη του Ειρηνοδικείου Αθηνών εγκρίνεται η ίδρυση του Σωματείου «Σώστε την Ίο(Save Ios)». Κύριος σκοπός του σωματείου σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ίου, των παραδοσιακών οικισμών και μνημείων της και της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής της φυσιογνωμίας, λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Νοέμβριος 2019
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκδίδει γνωμοδότηση για την εκπρόθεσμη υποβολή της αίτησης ακύρωσης του σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό. Θεωρεί ότι η άδεια δεν δημοσιοποιήθηκε ευρέως. Η υπόθεση επιστρέφει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μάιος 2019
Νέος Δήμαρχος Ίου εκλέγεται ο κ. Γκίκας Γκίκας, με ποσοστό 62,9%, έχοντας θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος για πρώτη φορά. Δεσμεύεται να εκσυγχρονίσει τις υποδομές του νησιού, να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες προς τους κατοίκους του και να κάνει τον Δήμο ισχυρό και ανεξάρτητο.
Οκτώβριος 2018
Επιθεωρητές της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου επισκέπτονται το έργο στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό και εντοπίζουν δεκαπέντε επιπλέον παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η έκθεσή τους δεν προωθείται στον εισαγγελέα γιατί η εκπρόσωπος περιβάλλοντος της Περιφέρειας καθυστερεί να την υπογράψει χωρίς προφανή λόγο.
Μάρτιος 2017
Πρόστιμο 13.000 Ευρώ επιβάλλεται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον κ. Μιχαλόπουλο, τη σύζυγό του και τα παιδιά τους, καθώς επίσης και στις εταιρείες Sharivan Ltd, Lucas Α.Ε. και σ’ένα ιδιώτη για περιβαλλοντικές παραβάσεις (κατασκευή δρόμου 450 μέτρων και εκτέλεση εργασιών σε προστατευόμενο υγρότοπο), στην περιοχή Αυλάκι Παπά. Η απόφαση προσβάλλεται στο δικαστήριο και ακυρώνεται για όλα τα μέρη εκτός από την εταιρεία Sharivan με το σκεπτικό ότι οι παραβάσεις δεν έχουν τεκμηριωθεί με αρκετή ακρίβεια. Το πρόστιμο επιβάλλεται ξανά στην Sharivan το 2021.
Φεβρουάριος 2016
Η Πολεοδομία Σαντορίνης χορηγεί άδεια κατασκευής για το ξενοδοχείο Calilo στην περιοχή Αυλάκι Παπά, όπου έχουν διαπιστωθεί οι προαναφερθείσες περιβαλλοντικές παραβάσεις. Το 2019, η άδεια αναθεωρείται για να συμπεριλάβει περισσότερα κτίρια. Το ξενοδοχείο Calilo βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία.
Φεβρουάριος 2016
Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέπτονται την περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό όπου εκτελούνται οι εργασίες της εταιρείας 105 Α.Ε. για το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα και εντοπίζουν οκτώ παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μία από τις παραβάσεις είναι ότι οι εκπρόσωποι της 105 Α.Ε. δεν τους δίνουν πλήρη πρόσβαση στον χώρο.
Φεβρουάριος 2016
Ο Σύνδεσμος Ιητών (ιδρύθηκε το 1926), περιβαλλοντικοί σύλλογοι και ιδιώτες καταθέτουν αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των αδειών για το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα της εταιρείας 105 Α.Ε. στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό. Η ακύρωση ζητείται για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι το έργο είναι δυσανάλογο με την κλίμακα και φέρουσα ικανότητα του νησιού. Η αίτηση ακύρωσης υποβάλλεται μετά τη λήξη της προθεσμίας από τη δημοσίευση της άδειας. Οι αιτούντες την ακύρωση υποστηρίζουν όμως ότι οι πληροφορίες σχετικά με την αδειοδότηση του έργου δεν δημοσιοποιήθηκαν ευρέως. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίζει να συμβουλευθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το διαδικαστικό αυτό ζήτημα. Αφού αποφασίσει για το ζήτημα αυτό, και αν η απόφαση είναι θετική, τότε θα εισέλθει στην ουσία της αίτησης ακύρωσης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδίδει προσωρινή διαταγή εργασιών τον Μάρτιο του 2016 μέχρι να αποφασίσει οριστικά.
Ιανουάριος 2016
Επερώτηση στη Βουλή για το έργο στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό και για τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις κάνει o βουλευτής από το Ποτάμι και νυν υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κυβέρνηση της ΝΔ Γιώργος Αμυράς. Επερωτήσεις για τη δράση του κ. Μιχαλόπουλου και των εταιρειών του στην Ίο, για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και για τις παραβάσεις περιβαλλοντικών και άλλων νόμων κάνουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (2016 και 2020), του ΚΚΕ (το 2017) και του ΜΕΡΑ25 (το 2020).
Νοέμβριος 2015
Πρόστιμο 2.000 ευρώ επιβάλλεται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς την εταιρεία Sharivan για περιβαλλοντικές παραβιάσεις στην περιοχή Αυλάκι Παπά (χωματουργικές εργασίες εντός του υγροτόπου και του ρέματος).
Αύγουστος 2014
Η 105 Α.Ε. λαμβάνει άδεια από την κυβέρνηση για την κατασκευή σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό.
Απρίλιος 2010
Πρόστιμο 150.000 ευρώ επιβάλλεται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς τον κ. Μιχαλόπουλο για περιβαλλοντικές παραβάσεις που σχετίζονται με τα πρόστιμα του 2007 και του 2008. Ο κ. Μιχαλόπουλος προσβάλλει το πρόστιμο δικαστικά και επιτυγχάνει την ακύρωσή του το 2019. Το σκεπτικό του δικαστηρίου είναι ότι ότι η Περιφέρεια δεν ακολούθησε πλήρως την απαιτούμενη διαδικασία πριν επιβάλλει το πρόστιμο. Το δικαστήριο ζητά από την Περιφέρεια να ξαναεπιβάλλει το πρόστιμο ακολουθώντας πλήρως την απαιτούμενη διαδικασία.
Δεκέμβριος 2009
Το ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) ολοκληρώνει τη μελέτη «Πρότυπος Χωροταξικός Σχεδιασμός Νήσου Ίου». Η εκπόνηση της μελέτης αυτής είχε συμφωνηθεί μεταξύ του ΕΜΠ και του Δήμου Ίου τον Αύγουστο του 2005. Στόχος της μελέτης είναι να αναδείξει και να προστατεύσει τη φυσιογνωμία της Ίου και να λειτουργήσει ως πρότυπο για τη διατήρηση άλλων μικρών ελληνικών νησιών. Μετά την αλλαγή δημάρχου το 2009 και των δημοτικών εκλογών το 2010, η μελέτη μπαίνει μυστηριωδώς στα συρτάρια του Δήμου και καμία από τις συστάσεις της δεν εφαρμόζεται.
Ιούλιος έως Νοέμβριος 2009
Οι εταιρείες 105 Α.Ε., Lucas Α.Ε. και Νερό Α.Ε. ιδρύονται από τον κ. Μιχαλόπουλο και την κα Πετρίδου και αρχίζουν να αγοράζουν γη στην Ίο.
Αύγουστος 2008
Πρόστιμο 40.000 ευρώ επιβάλλεται από τη Νομαρχία Κυκλάδων προς τον κ. Μιχαλόπουλο για περιβαλλοντικές παραβάσεις (κατασκευή δρόμου 600 μέτρων, χωματουργικές εργασίες, τοιχοποιία και αλλαγή ρέματος) στην περιοχή Αυλάκι Παπά. Η Νομαρχία ζητά από τον κ. Μιχαλόπουλο να αποκαταστήσει την περιοχή.
Οκτώβριος 2007
Πρόστιμο 60.000 ευρώ επιβάλλεται από τη Νομαρχία Κυκλάδων προς την εταιρεία Sharivan για περιβαλλοντικές παραβιάσεις (κατασκευή δρόμου 1,5 χλμ.) στην περιοχή Αυλάκι Παπά. Η Νομαρχία ζητά από τη Sharivan να αποκαταστήσει την περιοχή. Το Αυλάκι Παπά είναι υγρότοπος που προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα.
Μάιος 2007
Η εταιρεία Λούγια Α.Ε. ιδρύεται από τον κ. Μιχαλόπουλο και τη σύζυγό του κα Πετρίδου και αρχίζει να αγοράζει γη στην Ίο.
Απρίλιος 2006
Η εταιρεία Sharivan Ltd ιδρύεται στην Κύπρο και αρχίζει να αγοράζει γη στην Ίο.

October 2007 – Sharivan is fined 60.000 Euros by the Cyclades Prefecture for environmental violations

April 2006 – Company Sharivan is founded in Cyprus and starts buying land in Ios.

LOUGIA SA attempts to construct a building illegally at the top of the Tzamaria hill

May 2007 – Company Lougia is founded by Mr. Michalopoulos and his wife Ms Petridou, and starts buying land in Ios.

Naxos imposes a 16-month suspended prison sentence to the legal representative of 105 SA for environmental and building violations in the Koumbara area

The Ios Mayor signs a letter along with 60 important personalities and friends of Greece

The Interministerial Committee for Strategic Investments grant strategic investment status to the above three investment projects.

Save Ios and Sindesmos Iiton send a letter to the members of the Interministerial Committee on Strategic Investments

Poleodomia (Building Directorate) at Santorini imposes a 120000 Euros fine to company 105 for illegal constructions in the Koumbara area.

Poleodomia at Santorini imposes a 60.000 Euros fine for the road between Calilo and neighboring Treis Klissies bay

The Association “Save Ios” was approved

The European Court of Justice issues its opinion on the late submission of the annulment request.

Gkikas Gkikas is elected as a new mayor of Ios

Inspectors from the Environment Directorate of the Southern Aegean Regional Government visit the Koumbara project and identify fifteen additional violations of environmental law.

Mr Michalopoulos, his wife and their children, as well as Sharivan, Lucas and a private individual are fined 13000 Euros by the Environmental Directorate of the Southern Aegean Regional Government for environmental violations

Sindesmos Iiton (an association of people with Ios origins, founded in 1926), environmental associations and private citizens file a request at the Supreme Court

Environment Inspectors from the Ministry of Environment and Energy visit the Koumbara project and identify eight violations of environmental law

Poleodomia (Building Directorate) at Santorini grants a construction permit for the hotel Calilo at Avlaki Papa,

Giorgos Amyras, asks a formal question in parliament about the Koumbara project

Sharivan is fined 2000 Euros by the Environmental Directorate of the Southern Aegean Regional Government for environmental violations in the Avlaki Papa area

105 SA obtains approval by the Central Government for the development of a luxury hotel and villas in the Koumbara area.

Mr Michalopoulos is fined 150.000 Euros by the Environmental Directorate of the Southern Aegean Regional Government for environmental violations

NTUA completes its study “Model Spatial Planning for Ios Island”

July to November 2009 – Companies 105 SA, Lucas and Nero are founded by Mr. Michalopoulos and Ms Petridou, and start buying land in Ios.

August 2008 – Mr Michalopoulos is fined 40.000 Euros by the Cyclades Prefecture for environmental violations

Date of Action
Date of Action