Ποτάμι: επερώτηση Αμυρά

Αυτή τη στιγμή στην Ίο εξελίσσεται μια πολύ μεγάλη επένδυση με τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος πέντε αστέρων στην περιοχή «Κουμπάρα – Διακοφτό»

Είναι θετικό το γεγονός ότι έτσι θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών της Ίου, αλλά το τουριστικό προϊόν των νησιών μας πρέπει να αναπτύσσεται με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και σε αρμονία με τα τοπικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά δεδομένα κάθε νησιού, μακριά από το μοντέλο μιας άναρχης ανάπτυξης.

Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες εντός της παραλίας της περιοχής κατόπιν έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης στις 19/12/2015 για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου στην ιδιωτική εταιρεία που κατασκευάζει την τουριστική μονάδα. Ύστερα, όμως, από αντιδράσεις πολιτών και με βάση την προϊστορία της συγκεκριμένης υπόθεσης επικρατεί έντονος προβληματισμός και δημιουργούνται πολλά εύλογα ερωτήματα, τα οποία θέτει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς.

Παράλληλα, ο βουλευτής του Ποταμιού διερωτάται για τις απαντήσεις που καλείται να δώσει ο υπουργός κ. Τσιρώνης στους ίδιους του τους συντρόφους των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι σε σχετικό Ψήφισμα του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους στις 20.12.2015 τον επικρίνουν, χαρακτηρίζοντας την ΚΥΑ «…ανεπανόρθωτα καταστροφική για το φυσικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού… σοβαρό πλήγμα στη συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας Οικολόγων Πρασίνων και ΣΥΡΙΖΑ…».

Τέλος, ο κ. Αμυράς ζητά να κατατεθεί αντίγραφο μακέτας ή ψηφιακής απεικόνισης του συνόλου των έργων στην τελική τους μορφή επί του τοπίου, καθώς και αντίστοιχες εικόνες και αεροφωτογραφίες της περιοχής πριν τις όποιες οικοδομικές παρεμβάσεις στην επίμαχη περιοχή «Κουμπάρα – Διακοφτό» στην Ίο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1.Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2.Οικονομικών
3.Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
4. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Τσιμεντοποίηση παραλίας και αλλοίωση τοπίου στην περιοχή «Κουμπάρα – Διακοφτό» της Ίου.

Με κοινή απόφαση των τριών πρώτων από τους ανωτέρω υπουργούς παραχωρήθηκε στις 19.12.2015 (ΚΥΑ – ΑΔΑ 70Ρ6Η-Μ45) το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλασσίου χώρου σε ιδιωτική εταιρεία για εκτέλεση έργων δημιουργίας σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή «Κουμπάρα – Διακοφτό» της ‘Ιου, έναντι ετήσιου ανταλλάγματος 9€/τ.μ. για τον αιγιαλό, 4€/τ.μ. για την παραλία και 3€/τ.μ. για τον θαλάσσιο χώρο. Το συνολικό δε αντάλλαγμα για το πρώτο έτος παραχώρησης είναι 154.415€ και θα πρέπει να έχει καταβληθεί ως τις 19.01.2016. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης παραχώρησης έγκειται στον σύνθετο χαρακτήρα της εν λόγω τουριστικής επένδυσης αλλά και στην μόνιμη εγκατάσταση σε θάλασσα, ακτή και στεριά συνοδών έργων – πέραν των περίπου 250 καταλυμάτων σε 180 στρέμματα – καθώς πρόκειται να κατασκευαστούν από τεχνητές παραλίες και κυματοθραύστες, έως παραλιακό κρηπίδωμα για σκάφη και …λειτουργική σύνδεση (γέφυρα;) που θα ενώνει τμήματα της χερσονήσου του Διακοφτού. Σημειωτέον ότι το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις 8 Ιουλίου του 2014, με κοινή απόφαση των τότε υπουργών ΠΕΚΑ και Τουρισμού.

Επειδή ωστόσο κατά το παρελθόν υπήρξαν διάφορες αρνητικές υπηρεσιακές γνωμοδοτήσεις για την τελική μορφή της τουριστικής επένδυσης και εξακολουθούν να υφίστανται ενστάσεις και προβληματισμοί ότι αυτές οι δομικές παρεμβάσεις για τα δεδομένα του νησιού της Ίου πιθανόν να αλλοιώνουν την μορφολογία του κυκλαδικού τοπίου και το ανάγλυφο αλλά και να έχουν επιπτώσεις στο οικοσύστημα (η Ίος ανήκει στο Δίκτυο των Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά) θα πρέπει να δοθούν ορισμένες εξηγήσεις-διευκρινήσεις και να διενεργηθούν οι επιβεβλημένοι έλεγχοι και επιθεωρήσεις.

Ιδίως μάλιστα όταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, λίγες μέρες μετά την έκδοση της ΚΥΑ ξεκίνησε η τσιμεντοποίηση μέσα στην άμμο της παραλίας χωρίς να έχει αναρτηθεί ο αριθμός οικοδομικής άδειας παρά μόνο ο …αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης για άδεια. Παράλληλα, έχει υπάρξει καταγγελία πολιτών στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προκειμένου να διενεργηθεί επείγον επί τόπου έλεγχος για τις εργασίες που εκτελούνται.

Δεν θα πρέπει να περνά επίσης απαρατήρητο ότι τόσο βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με παλαιότερες Ερωτήσεις τους για το ίδιο θέμα, είχαν κάνει λόγο για «σοβαρότατα ζητήματα νομιμότητας, περιβαλλοντικής προστασίας, διαπλεκόμενων συμφερόντων που υπηρετούν μια στρεβλή αναπτυξιακή πορεία στα νησιά των Κυκλάδων», όσο και το γεγονός ότι οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, που στηρίζουν την παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖΑ.-ΑΝ.ΕΛ., σε σχετικό Ψήφισμα του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους στις 20.12.2015 επικρίνουν τον σύντροφό τους υπουργό κ. Τσιρώνη δηλώνοντας αντίθετοι με την υπογραφή της ΚΥΑ χαρακτηρίζοντάς την ως «…ανεπανόρθωτα καταστροφική για το φυσικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού…σοβαρό πλήγμα στη συμφωνία προγραμματικής συνεργασίας Οικολόγων Πρασίνων και ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο υπουργός κ. Τσιρώνης σε ανάρτησή του στο Facebook απαντώντας κατά κύριο λόγο στους συντρόφους του αφού δηλώνει αντίθετος με την εν λόγω επένδυση χρησιμοποιεί μάλλον ατυχή επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την στάση του αναφέροντας ότι «Η παραχώρηση του αιγιαλού είναι διοικητική πράξη, που ακολουθεί την ΑΕΠΟ. Όσοι ζητάνε να μην υπογράψουμε την παραχώρηση αιγιαλού, είναι σαν να αντιστέκονται στην κατασκευή ενός εργοστασίου ζητώντας από το υπουργείο συγκοινωνιών να μην υπογράφει την κατασκευή …οδικού κόμβου. Όλα σχεδόν τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία έχουν παραχώρηση αιγιαλού.». Παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και της παραλίας ναι, έχουν τα πιο πολλά παραθαλάσσια ξενοδοχεία, αλλά όχι για να κτίσουν τσιμεντόδρομους μέσα στην παραλία ή γέφυρες από βράχο σε βράχο.

Επειδή εν τέλει το τουριστικό προϊόν των νησιών μας πρέπει να αναπτύσσεται με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο όχι την ακύρωση επενδυτικών σχεδίων αλλά την αρμονική ένταξή τους στα τοπικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά δεδομένα μακριά από ένα μοντέλο άναρχης ανάπτυξης,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Επειδή σύμφωνα με την ΚΥΑ πρέπει «…πριν την έναρξη των εργασιών να ληφθούν από τις κείμενες διατάξεις οι προβλεπόμενες άδειες και εγκρίσεις…πριν την έναρξη των εργασιών να ενημερωθεί εγκαίρως η Υδρογραφική Υπηρεσία…Να μην γίνει καμία επέμβαση και κάθε μορφής κατασκευή στην ευρύτερη περιοχή χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες εγκρίσεις…να ειδοποιηθεί γραπτώς η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών προκειμένου να αποσταλεί υπάλληλος προς άσκηση εποπτείας» έχουν τηρηθεί και εφαρμοστεί όλα τα προαναφερόμενα και ό,τι άλλο προβλέπει η απόφασή σας από την έκδοσή της;

2. Επειδή σύμφωνα με την ΚΥΑ «Σε περίπτωση που από τις τακτικές και έκτακτες περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή αν παρατηρηθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον που δεν είχαν προβλεφθεί από τη ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ, επιβάλλονται πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι ή τροποποιούνται οι όροι της ΑΕΠΟ, όπως προβλέπεται στην παρ. 9 του άρθρου 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 του Ν.4014/2011, μη εξαιρουμένων και τυχόν αντισταθμιστικών μέτρων ή τελών κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του Ν.4014/2011.» έχουν διενεργηθεί τέτοιοι έλεγχοι που να προκύπτουν τέτοια δεδομένα τα οποία επιβάλλουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις;

3. Έγινε και αν όχι πότε προβλέπεται να γίνει έλεγχος από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος;

4. Υπάρχει οικοδομική άδεια για εκτέλεση των εν λόγω έργων στην περιοχή για την οποία παραχωρήσατε το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου;

5. Καταβλήθηκε το ποσό των 154.415 € που ορίζει η ΚΥΑ ως αντάλλαγμα και πότε;

6. Έχει υποβληθεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αίτημα υπαγωγής της συγκεκριμένης οικοδομικής παρέμβασης στον Επενδυτικό Νόμο, ώστε να εξασφαλίσει κρατική επιδότηση και αν ναι, ποια η πορεία εξέτασής της;

Και ζητείται να κατατεθεί αντίγραφο μακέτας ή ψηφιακής απεικόνισης του συνόλου των έργων της τουριστικής επένδυσης στην τελική τους μορφή επί του τοπίου καθώς και αντίστοιχες εικόνες και αεροφωτογραφίες της περιοχής πριν τις όποιες οικοδομικές παρεμβάσεις στην επίμαχη περιοχή «Κουμπάρα – Διακοφτό» στην Ίο.
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθήνας


Πηγή