Τσιμεντώνουν παρά την απαγόρευση του ΣτΕ

Άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών της 13/6/2016 με τίτλο: Τσιμεντώνουν παρά την απαγόρευση του ΣτΕ!

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας

 

DCIM101MEDIADJI_0984.JPG

Παράνομα και ασύδοτα συνεχίζεται το τσιμέντωμα σε ένα από τα πιο άθικτα τοπία του Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι προ τριών μηνών το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία απαγόρευε τις εργασίες κατασκευής σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ιου.  Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο έργο που είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών και για το οποίο, τον περασμένο Μάρτιο, η Δικαιοσύνη είχε πάρει θέση.

Το ΣτΕ, συγκεκριμένα, είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης των εργασιών, απαγορεύοντας «την κατασκευή και, εν γένει, εκτέλεση κάθε άλλου έργου από εκείνα που προβλέπονται στις προσβαλλόμενες πράξεις και συνεπάγονται μεταβολή της υφισταμένης πραγματικής καταστάσεως μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της εκκρεμούς αιτήσεως ακυρώσεως».  Ομως, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που τραβήχτηκε προχθές Σάββατο, παρά τη δικαστική απόφαση οι εργασίες τσιμεντόστρωσης συνεχίζονται αδιάκοπα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αντίστοιχες εργασίες συνεχίστηκαν και νωρίς το πρωί της χθεσινής ημέρας, σε σημείο που εμπίπτει στην απαγόρευση.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εφ.Συν.», έχει φτάσει καταγγελία για το παράνομο τσιμέντωμα στο Αστυνομικό Τμήμα και το Λιμεναρχείο της Ιου, με την οποία καλούνται οι αρχές να προχωρήσουν αμέσως σε επιτόπιο έλεγχο, να διαπιστώσουν τις παραβάσεις και να εφαρμόσουν εφεξής τον νόμο.

Ασυδοσία
Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχουν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα οι τοπικές αρχές. Εχουν προβεί σε κάποιου είδους σήμανση στο σημείο; Εχουν επισκεφθεί τη χερσόνησο για να διαπιστώσουν εάν από την πλευρά της εταιρείας «105 Α.Ε.», συμφερόντων Αγγ. Μιχαλόπουλου, έχει υπάρξει συμμόρφωση προς την απόφαση του ΣτΕ; Μήπως θεωρούν ότι… νόμος είναι η ασυδοσία του κεφαλαιούχου;

Η εκδίκαση της εκκρεμούς αίτησης ακύρωσης του έργου υπολογίζεται να γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών που έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση, η προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών σημαίνει ότι η ακύρωση είναι πιθανό να ευδοκιμήσει. Αγνωστο εάν μέχρι τότε θα έχει επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό τοπίο μιας περιοχής απαράμιλλου κάλλους…


Πηγή