Άρθρο της εφημερίδας ΙΟΣ του Συνδέσμου Ιητών, αριθμός φύλου 298 – Δεκέμβριος 2016
Ο Νοέμβριος θα πρέπει να θεωρείται ο μήνας του «τσαμπουκά», της ασυδοσίας και της επιβράβευσης κάθε αυθαιρεσίας. Αντλώ παραδείγματα από τη φετινή επικαιρότητα: Εργαστήριο κατασκευής «μολότοφ» και άλλων εκρηκτικών στο κτίριο Γκίνη μέσα στο Πολυτεχνείο, πετροπόλεμος, δακρυγόνα και «μάχη σώμα με σώμα» επ’ ευκαιρία της άφιξης του Προέδρου των ΗΠΑ. Barack Obama, στην Αθήνα, αλλά και δυο μέρες αργότερο της επετείου της 17ης Νοεμβρίου, βανδαλισμοί στα αγάλματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Λέλας Καραγιάννη, κάψιμο της Ελληνικής σημαίας με επιδεικτικό τρόπο και κακόγουστη προβολή, παγίωση κάθε παραβατικότητας γύρω από το άβατο των Εξαρχείων εδώ και χρόνια τώρα. Κι ακόμα, συλλήψεις ημεδαπών αλλά και αλλοδαπών, «αλληλέγγυων ή μη» και άλλα κατ’ έτος και κατ’ έθος επαναλαμβανόμενα.
Μα θα μου πείτε, όλ’ αυτά σε τι μπορεί να αφορούν τα νησιά μας (μικρά και μεγάλα), όπου μπορείτε να βρείτε και την Ίο. Τα αφορούν και με το παραπάνω. Διαβάζω στις εφημερίδες του ίδιου μήνα (Νοέμβριος 2016) ότι στη Βλυχάδα της Σαντορίνης κατασκευάζεται υπόσκαφο ξενοδοχείο με θέα το ηφαίστειο, αλλά και τον ταυτόχρονο κίνδυνο κατακρήμνισης της Καλντέρας απ’ αυτό το «ξεκούφωμα». Κι όλ’ αυτά παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Δημάρχου του νησιού Γ. Ζώρζου, αλλά και πολλών φορέων του νησιού.
Στην Ίο κι αφού είχαν προηγηθεί πλήθος δημοσιευμάτων, μεταξύ των οποίων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι από το 2014 παρατηρούσαν ότι η Ίος απειλείται με περιβαλλοντική καταστροφή, διαβάζω σήμερα αναλυτικό ρεπορτάζ του έμπειρου δημοσιογράφου της εφημερίδος «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» Γ. Λιάλιου ότι:
«Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του τομέα Νότιας Ελλάδας, διαπίστωσαν πλήθος παρανομιών κατά τη διάρκεια αυτοψίας στις εργασίες κατασκευής σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Ίο».
«Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε μέρος της υπό κατασκευή τουριστικής μονάδας που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ίου, σε απόσταση 2 χλμ. από τη Χώρα σε δύο γειτονικά τμήματα (περιοχή Κουμπάρα, χερσόνησος Διακοφτό). Η σύνθετη τουριστική εγκατάσταση κατασκευάζεται από την εταιρία «105 ΑΕ». Οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν πολλές πολεοδομικές παρανομίες και άλλες παρατυπίες, ανάμεσα στις οποίες:
- Σε δύο ισόγεια κτίσματα στην περιοχή Κουμπάρας, που αποτελούν τμήματα εστιατορίου, διαπιστώθηκε υπέρβαση δόμησης κατά 30% . Στο ίδιο συγκρότημα η πισίνα χτίστηκε σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τον αιγιαλό, όταν σύμφωνα με τη νομοθεσία έπρεπε να βρίσκεται στα 80 μέτρα.
- Η γέφυρα που συνδέει τα δύο τμήματα της επένδυσης και η οποία περνά κυριολεκτικά πάνω μέσα από την παραλία έχει ανεγερθεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που προέβλεπε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (υποστυλώματα σε πέδιλα αντί για πασσάλους), με συνέπεια να έχει γίνει επέμβαση σε μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας».
Η περιβαλλοντική και οπτική εδώ καταστροφή είναι φρικτή και ανεπανόρθωτη.
- «Το ένα πρανές (οριοθετημένου) ρέματος που βρίσκεται στην περιοχή έχει «θαφτεί» από όγκους χωμάτων, παρότι σύμφωνα με την άδεια «οι εργοταξιακοί χώροι και η συσσώρευση υλικών χωματισμού σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επηρεάζουν δυσμενώς το διερχόμενο από την έκταση υδατόρεμα και την παραλιακή ζώνη».
- «Είχε διανοιχθεί παρανόμως νέος δρόμος μέσα στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας».
- «Είχαν γίνει εκτεταμένες φυτεύσεις με ξενικά είδη (συγκεκριμένα φοίνικες του είδους Washingtonίa, ιθαγενούς στις νότιες ΗΠΑ και το Μεξικό), παρότι η μελέτη επέβαλλε τη χρήση ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας».
Και τέλος, όπερ και το εξοργιστικότερο, σύμφυτο με τη νεοελληνική νοοτροπία της αυθαιρεσίας και του τσαμπουκά που τη συνοδεύει:
- «Η εταιρεία παρανόμως δεν επέτρεψε την είσοδο στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην περιοχή της χερσονήσου Διακοφτό. Ωστόσο οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν έστω και από απόσταση την ύπαρξη νέων, αυθαίρετων κτισμάτων στη χερσόνησο (εκκλησία, κυκλικό κτίσμα με καμπαναριό κλπ)».
- «Η εταιρία δεν επέτρεψε την είσοδο στους Επιθεωρητές και σε άλλο σημεία της έκτασης, στην περιοχή της Κουμπάρας, όπου σύμφωνα με καταγγελίες έχουν παρανόμως ανεγερθεί αμφιθέατρο, δρόμος με επιχωματώσεις στον αιγιαλό κλπ. Οι Επιθεωρητές σημειώνουν ότι από δορυφορικές εικόνες διαπιστώθηκε η κατασκευή χωρίς άδεια δύο πισινών, 70 μέτρων χ 8 μέτρων έκαστη. Η εταιρία («105 ΑΕ») κλήθηκε σε απολογία».
Αλήθεια τι κρίμα για ένα τόπο που η φύση μπορούσε άνετα να συνδυασθεί με μια ήπια, πολλαπλής αξίας και ομορφιάς κατασκευή και όχι την «δίκην τούρτας» σημερινή για την οποία ο Τίτος Ρόμβος θρηνεί γράφοντας το εξής:
«Άφατη μελαγχολία με πλημμυρίζει κι άφατος πόνος, όταν κοιτάζω τις φωτογραφίες της Ίου που τραβήξαμε 40 χρόνια πριν. Σκέφτομαι αυτούς τους ελάχιστους κατοίκους – φτάνουν δε φτάνουν τις 2000 ψυχές – που δεν ένιωσαν την ανάγκη να δημιουργήσουν μιαν αληθινή, μια ουσιαστική κοινωνία ανθρώπων ώστε να συνεργαστούν και να οργανώσουν ένα συνεταιρισμό για να διαχειριστούν από κοινού το μέλλον το δικό τους αλλά και της μικρής στεριανής λουρίδας γης που κατοικούν, κι έτσι να χαρούν στη λογική ενός ήπιου αειφορικού τουρισμού τα οφέλη που τους προσφέρουν άνθρωποι που έρχονται από τα πέρατα του κόσμου με την επιθυμία να βιώσουν, έστω και για λίγο, τη μοναδικότητα ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού, που οφείλουν να το παραδώσουν στις επόμενες γενιές έτσι όπως οι ίδιοι το κληρονόμησαν και να μην ξεπουλήσουν τον τόπο τους «που δεν τους ανήκει» στον πρώτο υπερφίαλο εγωκεντρικό επιχειρηματία»
Συμφωνώ με όλα τα πιο πάνω και αντικατέστησα την τελευταία λέξη του κειμένου με τη λέξη «επιχειρηματία», ο οποίος με συνετή αυτοσυγκράτηση θα μπορούσε να κερδίσει τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση όλων των γηγενών, αλλά και αυτών που λατρεύουν την Ίο και νοιάζονται για το μέλλον, την ομορφιά και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της.