ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (AVAAZ)

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Εμείς, οι φίλοι της Ελλάδας από όλο τον κόσμο, διαμαρτυρόμαστε για την απόφαση της κυβέρνηση σας να ιδιωτικοποιήσει και αποκλείσει την πρόσβαση σε παραλίες της νήσου Ίου για τους κοινούς Έλληνες και ξένους τουρίστες. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε τις παραλίες Παπά, Κουμπάρα και στη χερσόνησο- νησάκι Διακοφτό της Ίου όπου με σιδερένιες πόρτες έχει διακοπεί η πρόσβαση στις παραλίες και σε τμήματα της δημόσιας ακτογραμμής. Οι παραπάνω παραλίες έχουν “δωριθεί” από τους υπουργούς σας με την κοινή υπουργική απόφαση παραχώρησης ( ΚΥΑ 14704/2015) και τον ΕΟΤ στις εταιρείες «Λούκας Α.Ε» και «105 ΑΕ» συμφερόντων ενός και του ιδίου επιχειρηματία προς αποκλειστική all inclusive εκμετάλλευση με νομοθετικές πράξεις που θεωρούμε ότι αντιστρατεύονται τις επιταγές του Ελληνικού Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Στην επιστολή σας επισυνάπτουμε φωτογραφίες που καταδεικνύουν τον αποκλεισμό και την ολοκληρωτική αλλοίωση του κυκλαδίτικου τοπίου στις παραλίες Παπά, Κουμπάρα και στο νησάκι Διακοφτό της νήσου Ίου και ζητούμε να αποκατασταθούν οι καταστροφές του περιβάλλοντος στις περιοχές αυτές, να ελεγχθούν διοικητικά οι υπεύθυνοι για οφθαλμοφανώς παράνομες διοικητικές πράξεις και να ελευθερωθούν άμεσα οι εν λόγω παραλίες. Τα νέα ότι μικρές πανέμορφες αμμουδιές στο Αιγαίο ιδιωτικοποιούνται, κακοποιούνται και δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση σε αυτές στους απλούς τουρίστες διαδίδονται με ηλεκτρονικές ταχύτητες σε όλη την υφήλιο δυσφημώντας παγκοσμίως τον τουρισμό την χώρας.

Οι αμμουδιές του Αιγαίου είναι μικρές αυτόνομες ενότητες που ξεροπόταμοι αγωνίστηκαν χρόνια να δημιουργήσουν. Δεν είναι απρόσωπες παραλίες ανοικτής θάλασσας πολλών χιλιομέτρων, όπως στην Φλόριντα ή την Μεσσηνία. Για τον λόγο αυτό δεν έχουν περιθώρια να ιδιωτικοποιηθούν χωρίς τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους των νησιών. Οι παραλίες αυτές είναι το διαχρονικό οξυγόνο του ελληνικού νησιωτικού τουρισμού, ο θησαυρός των κατοίκων, και καμία κυβερνητική εξουσία και δημοτική αρχή δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να τις παραχωρεί επιλεκτικά, όπως έγινε με την κοινή υπουργική απόφαση υπουργών σας στην παραλία Κουμπάρα της Ίου.

Η απρόσμενη παραχώρηση της παραλίας Κουμπάρας στην Ίο και η κατασκευή τσιμεντένιας γέφυρας (!) πάνω στην αμμουδιά αυτή των λουομένων, κυριολεκτικά πάνω από τις πετσέτες τους, είναι η πρώτη επί των ημερών σας απροκάλυπτη περιβαλλοντική καταστροφή και ιδιωτικοποίηση παραλίας του Αιγαίου. Είναι μια επιλογή που από μόνη της αποτελεί προσβολή για το οικολογικό και αριστερό κίνημα στον ευρωπαϊκό χώρο που θέλετε να λέτε ότι εκπροσωπείτε.

Η απόφαση αυτή έχει εξοργίσει και προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ενεργούς πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Η WWF, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Ελληνική Εταιρεία, το Δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων Αιγαίου που εκπροσωπεί τις περισσότερες οικολογικές οργανώσεις των ελληνικών νησιών και πολλοί Έλληνες και ξένοι πολίτες έχουν υποβάλει από καιρό έγγραφες διαμαρτυρίες και καταγγελίες προς τις αρχές περιμένοντας ακόμα απαντήσεις. Πολλές δεκάδες άρθρα διαμαρτυρίας έχουν γραφτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για το θέμα αυτό. Ο Σύνδεσμος Ιητών που εκδίδει την μοναδική εφημερίδα του νησιού με άλλες οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν προσβάλει τις νομοθετικές αυτές πράξεις στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣΤΕ) . Πέντε βουλευτές από τρία διαφορετικά κόμματα έχουν κάνει αναπάντητες μέχρι σήμερα επερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς στη Βουλή των Ελλήνων.

Παρόλα αυτά ο επιχειρηματίας συνεχίζει ακόμα και σήμερα, την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, να τσιμεντώνει και αλλοιώνει τις ακτογραμμές της Ίου αγνοώντας νόμους και δικαστικές αποφάσεις. Οι ισχυρισμοί πολλών Ελλήνων ότι στην Ελλάδα κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται, όταν έχεις χρήματα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην Ίο με προσβλητικό για την ελληνική δημοκρατία και καταστροφικό για την ομορφιά του ελληνικού τοπίου τρόπο.

Το παράδοξο είναι ότι στην Ελλάδα που επιζητεί επενδυτικά κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, οι επιχειρηματικές αυτές δραστηριότητες που αφορούν τον εύκολο πλουτισμό στον κτηματομεσιτικό και τουριστικό τομέα προωθούνται με χρήματα του δημοσίου. Ο επενδυτής της Ίου που έχει αγοράσει για να εκμεταλλευτεί δώδεκα παραλίες του νησιού χρησιμοποιώντας επτά ανώνυμες εταιρείες που ανήκουν στον ίδιο έχει εξασφαλίσει κρατικές επιδοτήσεις συνολικής αξίας 24.822.277 εκατομμυρίων ευρώ από επιδοτούμενα ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Με λίγα λόγια οι παραλίες των ελληνικών νησιών παραδίδονται στην αποκλειστική εκμετάλλευση ανελέητων επιχειρηματιών που με πρόσχημα την ¨συνεισφορά¨ τους στην ανάπτυξη επιτήδεια χρησιμοποιούν για τους κερδοσκοπικούς τους στόχους τα χρήματα του Έλληνα και Ευρωπαίου εργαζόμενου.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι προφανές ότι η Ελλάδα δέχεται επίθεση από κερδοσκοπικές δυνάμεις που με αφορμή την οικονομική κρίση σε μία χώρα χωρίς κτηματολόγιο και συγκεκριμένες νομοθετικά θεσμοθετημένες χωροταξικές επιλογές έχουν βρει εύκολη λεία και ζητούν να εκμεταλλεύονται αποκλειστικά τουριστικές περιοχές, παραλίες και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χωρίς σεβασμό σε πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.

Είναι επίσης προφανές βλέποντας τις καταστροφές στο περιβάλλον της Ίου ότι οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας υπό την κυβερνητική σας εποπτεία δεν φαίνεται να έχουν την οργανωτική δομή και ικανότητα να προστατεύσουν το κυκλαδικό τοπίο. Τα αυθαίρετα κτίσματα στην Ίο φυτρώνουν επί των ημερών σας σαν μανιτάρια μετά τις συνεχείς παρατάσεις που δίνεται στους νόμους νομιμοποίησης αυθαιρέτων ( 9 συνολικά παρατάσεις από το 2011). Κάθε εν εξελίξει μορφή χωροταξικού σχεδιασμού επιτηδευμένα καθυστερεί και ναρκοθετείται ακυρώνοντας έτσι κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος στην χώρα. ( βλέπε την επίσημη οριστική μελέτη του ΕΜΠ για τον Δήμο Ίου – δημοτικής δαπάνης εκατό και πλέον χιλιάδων ευρώ – που πέντε χρόνια τώρα κρατάει απενεργοποιημένη και κλειδωμένη στο συρτάρι του γραφείου του ο νυν Δήμαρχος Ίου μέχρι να παραδοθούν στην κερδοσκοπία και χτιστούν όλες οι προτεινόμενες στη μελέτη αυτή για προστασία περιοχές του νησιού). Μετά τα παραπάνω δείχνει να είναι αληθές αυτό που λένε πολλοί Έλληνες, ότι στην σημερινή Ελλάδα επί των ημερών σας είναι πιο εύκολο από ποτέ χρηματίζοντας δημόσιους λειτουργούς να παρακάμπτεις οικιστικούς νόμους και ρυθμίσεις που προστατεύουν το περιβάλλον.

Κύριε Πρωθυπουργέ Αλέξη Τσίπρα,

Εμείς οι φίλοι της Ελλάδας, οι λάτρεις των ελληνικών νησιών, οι ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι οικολόγοι, οι αρχιτέκτονες που σέβονται την ομορφιά του τοπίου περισσότερο από το χρήμα, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού και οι τουρίστες που κάθε χρόνο διαλέγουν την αγαπημένη τους Ελλάδα σαν τόπο των διακοπών τους, οι χιλιάδες πολίτες και εργαζόμενοι σε μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, που σήμερα βλέπουν το κυκλαδικό τοπίο να καταστρέφεται και τις περιοχές τους να εκποιούνται και να παραχωρούνται για all inclusive εκμεταλλεύσεις στο ανώνυμο χρήμα, όλοι εμείς οι ενεργοί πολίτες του κόσμου που αγαπάμε την Ελλάδα έχουμε αποφασίσει να μην ανεχθούμε άλλο την εξαγορά και υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση του ελληνικού χώρου όπως συμβαίνει σήμερα στην ακτογραμμή και τις παραλίες τις Ίου.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η μάχη να προστατευθεί η ομορφιά της ελληνικής ευρωπαϊκής γης από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και για να μείνουν οι παραλίες του Αιγαίου ελεύθερες για τους πολίτες όλου του κόσμου, πλούσιους και φτωχούς, έχει ήδη ξεκινήσει.  Ήρθε η ώρα να διαλέξετε στρατόπεδο στη μάχη αυτή και να πάρετε σαφή και ειλικρινή θέση σε όλα τα παραπάνω.  Εμείς θα απευθύνουμε έκκληση στις κυβερνήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και κόμματα της Ευρώπης και θα προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παράνομα έργα και αδειοδοτήσεις στην Ελλάδα που καταστρέφουν το περιβάλλον και χρηματοδοτούνται έμμεσα ή άμεσα από την Ε.Ε. Θα αγωνισθούμε τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων να μην καταλήγουν στις τσέπες κερδοσκόπων και διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών.  Ο λογαριασμός της αναμενόμενης από τις πρακτικές αυτές οικονομικής χρεωκοπίας να καταλήγει στον ελληνικό λαό. Θα αγωνισθούμε να απελευθερωθούν και μείνουν για πάντα ελεύθερες οι παραλίες της Ίου και του Αιγαίου.


(Η επιστολή αυτή προς τον πρωθυπουργό υπογράφεται από Ευρωπαίους , Έλληνες και ξένους ενεργούς πολίτες από όλο τον κόσμο)

Ψήφισμα για ελεύθερες παραλίες στο Αιγαίο – Pls, Vote for free beaches in the Aegean Sea

Λάβετε μέρος στο ψήφισμα στο AVAAZ, το παγκόσμιο κίνημα που φέρνει την φωνή των πολιτών στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων.