ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Προς: Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ)
Προς: ΤΕΕ
Κοινοποίηση: Υπουργό Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Υπουργό Τουρισμού, Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Δήμαρχο Ίου, Πολεοδομία Δήμου Θήρας, ΕΜΠ, Αρχιτέκτονες μέλη ΣΑΔΑΣ
Αγαπητοί φίλοι αρχιτέκτονες ,
Η αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της νήσου Ίου αλλοιώνεται δραματικά από παράνομες εγκρίσεις κατασκευών που παρακάμπτουν προκλητικά τα προεδρικά διατάγματα προστασίας των παραδοσιακών οικισμών της Ίου ( 587Δ/81) και άλλες πολεοδομικές ρυθμίσεις που προστατεύουν το περιβάλλον και την ακτογραμμή των νησιών του Αιγαίου. Η τουριστική εκμετάλλευση της Ίου περνάει στα χέρια πλούσιων ΄επενδυτών΄ που επιδοτούνται για τις σύνθετες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις τους με χρήματα του φορολογούμενου έλληνα αξίας πλέον των 25εκ Ευρώ. Δώδεκα παραλίες της Ίου έχουν αγορασθεί προς εκμετάλλευση από ανώνυμα κεφάλαια στην Ίο και σε απευθείας πρόκληση προς κάθε νομιμότητα κανένας νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος δεν ισχύει για τους χρήματα έχοντες. Η προκλητική παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας Κουμπάρας στην Ίο με κοινή υπουργική απόφαση του τότε οικολόγου υπουργού Γιάννη Τσιρώνη για σύνθετη τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής στην εταιρεία 105 ΑΕ παράλληλα με την έγκριση κατασκευής γέφυρας στην δημόσια αυτή παραλία λουομένων για την εξυπηρέτηση του ιδιοκτήτη της εταιρείας επιχειρηματία πυροδότησε πολλές αντιδράσεις συλλογικών οργάνων και ελλήνων πολιτών.
Ο Σύνδεσμος Ιητών , Σύλλογος εν ενεργεία από το 1936 που εκδίδει την μοναδική εφημερίδα της Ίου ¨ΙΟΣ¨ και ιδιοκτήτες κατοικιών στην Ίο έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας (Ε’ Τμήμα) με αίτημα την ακύρωση των δύο υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες εγκρίθηκε το Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα στην Κουμπάρα της Ίου και παραχωρήθηκε ο αιγιαλός στην εταιρεία 105 ΑΕ. Κατά την αρχική δικάσιμο που έλαβε χώρα στις 5-10-2016, η 5μελής σύνθεση του ΣΤΕ αποφάσισε να κριθεί το νομικό μέρος της υπόθεσης από την 7μελή σύνθεση του ΣΤΕ και η νέα δικάσιμος έχει ορισθεί για τον Οκτώβριο του 2017. Εν τω μεταξύ το ΣΤΕ έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή διακοπής εργασιών στο χώρο έγκρισης του Σύνθετου αυτού τουριστικού καταλύματος. Όμως, παρά την απαγόρευση αυτή, η οποία κοινοποιήθηκε στο Δήμο Ιητών, στον Αστυνομικό διευθυντή και το Λιμενάρχη Ίου, οι εργασίες συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκε η κατασκευή της γέφυρας, το παραθαλάσσιο bar εστιατόριο EREGO στο χώρο του σύνθετου καταλύματος και πάρα πολλές κατασκευές στον αιγιαλό της βραχονησίδας. Σε καταγγελίες και μηνύσεις που κατατέθηκαν για την παράνομη αυτή ενέργεια ,ουδέν αποτέλεσμα υπήρξε και κανένα όργανο της Διοίκησης δεν σεβάστηκε, ούτε τήρησε την προσωρινή διαταγή παύσης εργασιών του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι ενδεικτικές φωτογραφίες που ακολουθούν από κατασκευές στο χαρακτηρισμένο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ762/77) και με ειδικό διάταγμα προστασίας (587 Δ/81) νησί της Ίου που έχουν εγκριθεί παρά τον νόμο από τις αρμόδιες υπηρεσίες αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι επιφορτισμένοι με την προστασία της Αιγαιοπελαγίτικης φυσιογνωμίας του νησιών του Αιγαίου αρχιτέκτονες δεν κάνουν την δουλειά που τους εμπιστεύτηκε η πολιτεία και ο έλεγχος οικοδομικών αδειών και κατασκευών στη Ίο είναι ανύπαρκτος.
Τα μέλη της αρχιτεκτονικής επιτροπής Θήρας, οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας Θήρας, οι ελέγχοντες την υπηρεσία δόμησης για πλούσιους επενδυτές – γνωστή ΕΥΠΑΤΕ – που ενέκριναν μπετονένιες γέφυρες ιδιωτών πάνω σε δημόσιες αμμουδιές λουομένων, εγκρίνουν παράνομα κτίσματα και εκσκαφές στις κορυφογραμμές της νήσου Ίου και νομιμοποιούν την αυθαίρετη ασχήμια που καταστρέφει την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του νησιού, αγνοώντας προκλητικά τα προεδρικά διατάγματα (587Δ/81, Ν3212/03, Ν4178/13) και την υπάρχουσα για την Νήσο Ίο Χωροταξική Μελέτη του ΕΜΠ είναι όλοι αρχιτέκτονες.
Για το θέματα αυτά καταστροφής του περιβάλλοντος στην Ίο έχουν υποβληθεί χρόνια τώρα εμπεριστατωμένες καταγγελίες και προσφυγές , και έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα στην εφημερίδα μας και τον Αθηναϊκό χωρίς καμία συγκεκριμένη ενέργεια διακοπής των παράνομων εργασιών από τις αρμόδιες αρχές. Αντίθετα οι καταστροφείς επιβραβεύονται συνεχώς με κρατικές επιδοτήσεις και παραχωρήσεις της ακτογραμμής της Ίου. Αναλυτική παρουσίαση των καταγγελιών και των άρθρων στον ημερήσιο τύπο για τα θέματα αυτά μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.saveios.gr. Είναι προφανές ότι στην Ίο βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο συγκάλυψης της διαφθοράς σε πολεοδομικά θέματα .
Η ηθική υπόληψη των ελλήνων αρχιτεκτόνων αμφισβητείται πλέον δημόσια στο διαδίκτυο από πολλούς ενεργούς πολίτες στα νησιά του Αιγαίου ιδιαίτερα μετά τις γνωστές καταδικαστικές αποφάσεις φυλάκισης για χρηματισμό προϊσταμένων του Π.Γ Δόμησης Σύρου- Μυκόνου.
Φίλοι αρχιτέκτονες, η σιωπή εκλεγμένων οργάνων του τεχνικού κόσμου μπροστά σε οφθαλμοφανείς καταστροφικές για την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Αιγαίου ενέργειες είναι ντροπή. Η σιωπή των αρχιτεκτονικών σχολών πάνω σε εξέλιξη αρχιτεκτονικά θέματα δημοσίου χώρου που έχουν τύχει ευρείας δημοσιότητας και αφορούν το περιβάλλον του Αιγαίου είναι μη αποδεκτή. Η απόκρυψη της χωροταξικής μελέτης του ΕΜΠ για την Ίο που κρύβεται επισήμως στα συρτάρια του Δήμου Ίου από το 2011 κατά τις συζητήσεις των περιβαλλοντικών όρων ανέγερσης σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων στο νησί είναι ενέργεια που γεννά ερωτηματικά. Η παρατεταμένη σιωπή των αρμοδίων αρχών σε τεκμηριωμένες καταγγελίες πολιτών για δώδεκα και πλέον μήνες μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι καταγγελλόμενες καταστροφικές για το περιβάλλον αυθαιρεσίες είναι απόδειξη της ηθικής και οργανωτικής χρεοκοπίας της δημόσιας διοίκησης αυτής της χώρας.
Φίλοι αρχιτέκτονες μόνο με καθαρές ενέργειες που ξεσκεπάζουν την διαφθορά στα πολεοδομικά θέματα και όχι με νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων μπορεί να σωθεί η ομορφιά του Αιγαίου και να αποκατασταθεί η χαμένη τιμή των ελλήνων αρχιτεκτόνων και του πολιτικού κόσμου στη συνείδηση των σκεπτόμενων ελλήνων πολιτών.
Η παραχώρηση και ιδιωτικοποίηση ελληνικών δημόσιων χώρων και παραλιών είναι μια νέα μόδα που δεν έχει προηγούμενο στην σύγχρονη πολιτική μας ιστορία. Ούτε την εποχή της χούντας οι την έχοντες είχαν το θράσος να παραχωρούν δημόσια αμμουδιά λουομένων για την κατασκευή γέφυρας διέλευσης ιδιωτών επιχειρηματιών όπως στην Κουμπάρα της Ίου . Όλα δείχνουν ότι η Ίος είναι μόνο η αρχή. Είναι το δείγμα γραφής του πελατειακού τρόπου που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις της χώρας μας τα οικιστικά θέματα και των μεθόδων διαχρονικής συγκάλυψης και νομιμοποίησης της περί της δόμηση διαφθοράς στον ελληνικό χώρο. Είναι ταυτόχρονα το τεστ των αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας στην υπό εξέλιξη άνευ όρων εκποίηση και παράδοση για κάθε φύσης fast track επιχειρηματικό βιασμό του ελληνικού χώρου. Η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας στα φαινόμενα αυτά θα καθορίσει της τύχες της οικιστικής φυσιογνωμίας του Αιγαίου τις επόμενες δεκαετίες .
Εμείς οι αρχιτέκτονες και έλληνες πολίτες που αγαπάμε και ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας ζητούμε να σταματήσει η εκποίηση των παραλιών και η καταστροφή της ομορφιάς του Αιγαίου. Προς τον σκοπό αυτό ζητούμε από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων να ενεργήσει έστω και αργά για:
  1. Την δημοσιοποίηση των θέσεων του ΣΑΔΑΣ σε ότι αφορά την κατασκευή από μπετό ιδιωτικής γέφυρας πάνω σε δημόσια αμμουδιά λουομένων καθώς και την παραχώρηση- ιδιωτικοποίηση της παραλίας και ακτογραμμής στην Κουμπάρα και το νησάκι Διακοφτό της νήσου Ίου στην εταιρεία 105 ΑΕ. (ΚΥΑ 14704/15)
  2. Την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από το ΤΕΕ για τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων των διορισμένων από το ΤΕΕ μελών των αρχιτεκτονικών επιτροπών που οδήγησαν κατά παράβαση εν ισχύ νόμων και διαταγμάτων στην καταστροφή περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους της νήσου Ίου στις θέσεις Κουμπάρα, Παπά, Κάλαμο και άλλες.
  3. Την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από το ΤΕΕ για τον έλεγχο της νομιμότητας των οικοδομικών αδειών και κατασκευών στο χώρο έγκρισης του σύνθετου τουριστικού καταλύματος της εταιρείας 105 ΑΕ που εκδόθηκαν από το Π.Γ Θήρας και την νεοσύστατη ΕΥΠΑΤΕ -ειδική για πλούσιους fast track πολεοδομίας – στις θέσεις Κουμπάρα, Διακοφτό Ίου μετά τις φωτογραφικές αποκαλύψεις για ναρκοπέδιο αυθαιρέτων κτισμάτων στην κορυφογραμμή καθώς και σωρεία άλλων καταστροφικών για το αιγαιοπελαγίτικό περιβάλλον κατασκευών στο χώρο αυτό.
  4. Την αποκατάσταση των καταστροφών στο περιβάλλον της Ίου όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στην με αρ. πρ. 1485/ 24 -8- 2017 πράξη βεβαίωσης παραβάσεων των επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς και την έκδοση άμεσης υπουργικής εντολής για την συνέχιση του ελέγχου των επιθεωρητών μετά την προκλητική παρεμπόδιση από τους ενδιαφερόμενους της ολοκλήρωσης του σχετικού ελέγχου στη Χερσόνησο Διακοφτό και στο Βόρειο Τμήμα της περιοχής της Κουμπάρας (παράβαση 5 στην ως άνω πράξη).
  5. Τον έλεγχο για παράνομες αυθαίρετες, καταστροφικές για το περιβάλλον κατασκευές στον χώρο πέριξ του υδροβιότοπου και του ρέματος του Όρμου Παπά και της παραλίας Καλάμου της Νήσου Ίου.
  6. Την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης πού θα απαγορεύει την έγκριση χωροθετήσεων ανέγερσης κτιρίων σε ζώνες που σε χωροταξικές μελέτες που έχουν δημοσιοποιηθεί και παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές χαρακτηρίζονται ζώνες προστασίας λόγω ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι επιτήδειοι να τρέχουν να εκμεταλλευτούν και καταστρέψουν τις περιοχές αυτές πριν οι χωροταξικές σε εξέλιξη μελέτες αποκτήσουν νομοθετική ισχύ, όπως ακριβώς σήμερα συμβαίνει σήμερα στη νήσο Ίο.

.