ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΟΥ

Μια σημαντική νέα νίκη για τον αγώνα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος της Ίου σημειώθηκε χθες. To Τριμελές Εφετείο Αιγαίου στη Σύρο καταδίκασε την νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας 105 ΑΕ σε 9 μήνες φυλάκιση με αναστολή για περιβαλλοντικές παραβάσεις στην περιοχή Κουμπάρα της Ίου. Είχε προηγηθεί καταδίκη της ίδιας σε 16 μήνες φυλάκιση με αναστολή από το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Νάξου τον Δεκέμβριο του 2021 για πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις. Το Εφετείο απάλλαξε την κατηγορούμενη από τις πολεοδομικές παραβάσεις αλλά την καταδίκασε για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις . Οι περιβαλλοντικές παραβάσεις συμπεριλαμβάνουν μπάζωμα ρέματος, αυθαίρετη διάνοιξη δρόμου και κατασκευή μπετονένιας γέφυρας σε παραλία.

Η απόφαση του Εφετείου διαλύει τις όποιες αμφιβολίες ως προς την νομιμότητα των δραστηριοτήτων της εταιρείας 105 ΑΕ. Ζητήματα νομιμότητας υπάρχουν και για την δραστηριότητα των συναφών εταιρειών LUCAS ΑΕ, SHARIVAN, ΝΕΡΟ ΑΕ, κλπ, οι οποίες έχουν προβεί σε αυθαίρετες διανοίξεις δρόμων, μπαζώματα και έργα σε ρέματα, επεμβάσεις σε προστατευόμενους υγροτόπους, κλπ. Οι εταιρείες αυτές συνδέονται στενά με τον κ. Μιχαλόπουλο και την κα. Πετρίδου, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα στον Τύπο όπου εμφανίζουν τις εταιρείες ως δικές τους (αλλά κρύβονται πίσω από εταιρικές δομές και νόμιμους εκπρόσωπους όταν οι δραστηριότητες των εταιρειών καταδικάζονται από τα ελληνικά δικαστήρια).

Ο κ. Μιχαλόπουλος και η κα. Πετρίδου διαφημίζουν με κάθε ευκαιρία τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες και τις προθέσεις τους να προστατεύσουν το περιβάλλον και τον χαρακτήρα της Ίου. Η χθεσινή απόφαση του Εφετείου, καθώς και η απόφαση που προηγήθηκε στη Νάξο, καταδεικνύουν την φαιδρότητα των ισχυρισμών αυτών. 

Το σωματείο μας παρέστη στη δίκη για να υποστηρίξει τις κατηγορίες με τον δικηγόρο μας κ. Σπυράκο και τον αντιπρόεδρό μας κ. Δημητρίου. Η συμβολή τους στην καταδικαστική απόφαση ήταν ιδιαίτερα σημαντική και τους ευχαριστούμε θερμά. Θερμά ευχαριστούμε και τον εκπρόσωπο της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, που παρέστη στη δίκη ως μάρτυρας, για την εξαιρετική δουλειά που έκανε ως προς την τεκμηρίωση και την βεβαίωση των παραβάσεων. Ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη δίκη είναι άλλωστε ο σημαντικός ρόλος της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει τα μέγιστα για να αποδυναμώσουν.