Νέο πρόστιμο 132.000 Ευρώ στην 105 ΑΕ για περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στην Κουμπάρα

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επέβαλλε (απόφαση ΑΔΑ ΨΛ567ΛΞ-ΩΘΑ, ημερομηνία 10 Μαΐου 2023) πρόστιμο 132000 Ευρώ στην εταιρεία 105 ΑΕ για δώδεκα παραβάσεις της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ίου. Οι παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί κατά την αυτοψία της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας τον Οκτώβριο του 2018.

Η αυτοψία του 2018 έλαβε χώρα σε συνέχεια αυτής του 2016, όπου διαπιστώθηκαν οκτώ παραβάσεις. Η έκθεση που περιέχει τα πορίσματα της αυτοψίας του 2016 διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα. Στη δίκη που ακολούθησε η νόμιμη εκπρόσωπος της 105 ΑΕ καταδικάστηκε σε 16 μήνες φυλάκιση με αναστολή στο Πρωτοδικείο Νάξου και σε 9 μήνες φυλάκιση με αναστολή στο Εφετείο Σύρου. Το σωματείο μας παρέστη και στις δυο δίκες και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των κατηγοριών.

Η αυτοψία του 2018 έλαβε χώρα επειδή η εταιρεία 105 ΑΕ δεν επέτρεψε στους επιθεωρητές περιβάλλοντος το 2016 να μπουν στο Διακοφτό, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν το 2018 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και αυθαίρετες επεμβάσεις στον αιγιαλό στο Διακοφτό – στό βόρειο, νότιο, δυτικό και νοτιοδυτικό του τμήμα, δηλαδή σχεδόν παντού!


Συγχαίρουμε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για την προσεκτική δουλειά που έκανε, τόσο με την αυτοψία όσο και με την έκθεση που συνέταξε στη συνέχεια.

Δεν μπορούμε να εκφραστούμε το ίδιο θετικά για την Διοικητική Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για θέματα περιβάλλοντος. Καθυστέρησε να υπογράψει την έκθεση από τον Απρίλιο του 2019 που αυτή συνετάχθηκε – δηλαδή για τέσσερα ολόκληρα χρόνια! Χωρίς την υπογραφή της, η έκθεση δεν μπορούσε να διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα. Συνέπεια της καθυστέρησης είναι ότι οι ποινικές ευθύνες της 105 ΑΕ για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν το 2018 μάλλον θα παραγραφούν. (Τα περιβαλλοντικά αδικήματα παραγράφονται σε ορίζοντα πενταετίας.)

Το σωματείο μας είχε στείλει επιστολή στην Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο πριν δυο χρόνια επισημαίνοντάς της την καθυστέρηση. Δεν λάβαμε απάντηση. Πριν από 15 μήνες καταθέσαμε μήνυση εναντίον της για παράβαση καθήκοντος. Ίσως η πίεση που ασκήσαμε συνέβαλλε στο να υπογραφεί η έκθεση.

Η υπογραφή της έκθεσης είναι χρήσιμη παρά την πιθανή παραγραφή των ποινικών ευθυνών. Η έκθεση είναι ακόμα μια επίσημη αναγνώριση από το κράτος της παραβατικότητας της 105 ΑΕ και επιχειρήσεων ιδίων συμφερόντων.


Κατά τ’άλλα, σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου το μαύρο παρουσιάζεται ως άσπρο, διαβάζουμε ότι η 105 ΑΕ και επιχειρήσεις ιδίων συμφερόντων πρωτοπορούν στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ίο και οδηγούν το νησί σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμου τουρισμού. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το άρθρο της iefimerida.gr με τίτλο «Πως η Ίος εισέρχεται στον διεθνή χάρτη τουριστικών προορισμών με περιβαλλοντικό πρόσημο». Άρθρα με παρόμοιο περιεχόμενο έχουν δημοσιευθεί και στον ξένο τύπο, πχ στους New York Times και National Geographic.

Η κοινή γνώμη έχει σοκαριστεί με αυτά που συμβαίνουν στη Μύκονο: τις εκτεταμένες παρανομίες, τη διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες και την αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει το νόμο. Η Ίος δεν είναι Μύκονος. Κινδυνεύει όμως να γίνει μια κιτς εκδοχή της, που θα διαφεντεύεται μάλιστα από ένα επιχειρηματικό μονοπώλιο.

Το κράτος, το οποίο κόπτεται τώρα να εφαρμόσει τον νόμο στη Μύκονο, καλό θα είναι να το κάνει και στην Ίο πριν είναι αργά. Τα ΜΜΕ, τα οποία οδύρονται για τα προβλήματα της Μυκόνου, ας παρουσιάσουν και αυτά της Ίου αντί να πουλάνε παραμύθια.