Μια ακόμα παραλία της Ίου γίνεται πριβέ

Ο Βαλμάς είναι μια πανέμορφη παραλία της Ίου, στην νότια είσοδο του λιμανιού. Μέχρι πέρυσι η πρόσβαση στην παραλία ήταν εύκολη. Οι επισκέπτες κατέβαιναν από χωματόδρομο που ξεκινά δίπλα στο ελικοδρόμιο, είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Οδικές πινακίδες δείχνουν την κατεύθυνση του Βαλμά από τη Χώρα καθώς και από το ελικοδρόμιο.
 
Η κατάσταση αυτή άλλαξε πριν ένα μήνα. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου μέσα στο οποίο βρίσκεται ο χωματόδρομος έκλεισε την πόρτα εισόδου. Η παραλία δεν είναι επομένως πια προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή μηχανάκι.
Το κλείσιμο της παραλίας φαίνεται να είναι προσχεδιασμένο. Το περιοδικό IOS 2023 Guide to Heaven, το οποίο ενημερώνει τους επισκέπτες για όλες τις παραλίες του νησιού δεν συμπεριλαμβάνει τον Βαλμά, ενώ τον συμπεριλάμβανε στις προηγούμενες εκδόσεις του. Ο χωματόδρομος έχει αφαιρεθεί από άλλα τουριστικά περιοδικά του νησιού.
 
Με τις παραπάνω μεθοδεύσεις, όλο και λιγότεροι επισκέπτονται τον Βαλμά. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο Βαλμάς σιγά-σιγά να ξεχαστεί.
 
Οι ομοιότητες με την παραλία Παπά, όπου λειτουργεί το ξενοδοχείο Καλίλο, συμφερόντων εταιρειών του κ. Μιχαλόπουλου, είναι πολλές. Στην παραλία Παπά υπάρχει μονοπάτι που ξεκινάει από τον δρόμο του Καλάμου, το οποίο είναι δεν είναι καλά συντηρημένο, τουλάχιστον τα προηγούμενα έτη. Ο δρόμος προς την παραλία έχει πόρτα, η οποία φαίνεται ότι ανοίγει μόνο για τους πελάτες του ξενοδοχείου ή όποιους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για τις ξαπλώστρες (οι οποίες είναι ακριβότατες). Η παραλία δεν βρίσκεται πια στο IOS 2023 Guide to Heaven ενώ βρίσκονταν εκεί παλαιότερα χρόνια. Πρόσβαση υπάρχει με τα πόδια από χωματόδρομο από τις Τρεις Κλησσιές (διανοιγμένο παράνομα από τις παραπάνω εταιρείες πάνω στο παλιό μονοπάτι, το οποίο έχει καταστραφεί). Αυτό όμως απαιτεί μια ώρα πεζοπορία (την οποία μέλη του σωματείου μας είχαν κάνει το προηγούμενο καλοκαίρι 
 
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Μιχαλόπουλος αγόρασε το προηγούμενο καλοκαίρι το εστιατόριο στην παραλία του Βαλμά, όπου ο κλειστός πλέον χωματόδρομος καταλήγει. Επομένως το κλείσιμο του δρόμου στον Βαλμά ίσως να μην είναι σύμπτωση.
 
Το σωματείο μας απεύθυνε πριν λίγους μήνες επιστολή προς τον Δήμο Ιητών ζητώντας να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχουν γίνει για να διασφαλιστεί ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία Παπά. Ο Δήμος μας απάντησε ότι τα οικονομικά του δεν του επιτρέπουν τον καθαρισμό του μονοπατιού προς την παραλία. Υποθέτουμε ότι το ίδιο ισχύει και για το μονοπάτι προς Βαλμά. Ελπίζουμε ο Δήμος Ίου να μην παραμένει απλός θεατής του κλεισίματος των παραλιών του νησιού από ιδιώτες. Είναι προφανές ότι το κλείσιμο των παραλιών βλάπτει την τουριστική εικόνα του νησιού και μειώνει την ελκυστικότητά του στους επισκέπτες.
 
Το κλείσιμο των παραλιών με τους παραπάνω ή άλλους τρόπους αντίκειται στη νομοθεσία. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέδωσε μάλιστα εγκύκλιο στις 4 Μαΐου 2023 με θέμα «Η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες conditio sine qua non για το φετινό καλοκαίρι»  Η εγκύκλιος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να εξασφαλίζεται πάντα η ελεύθερη διέλευση του κοινού προς τον αιγιαλό και την παραλία». Το κλείσιμο των παραλιών είναι παράνομο και στερεί από το κοινωνικό σύνολο αγαθά που του ανήκουν.
 
Το κλείσιμο παραλιών της Μυκόνου έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες. Οι ενέργειες του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου κ. Τσορμπατζόγλου συνέβαλαν αποφασιστικά στο να ανοίξουν οι παραλίες αυτές. Ελπίζουμε κατά την επικείμενή του επίσκεψη στην Ίο, ο εισαγγελέας να ασχοληθεί και με το παράνομο κλείσιμο των παραλιών του νησιού!