Τσιμεντένιες γέφυρες

Στην Ίο η κατάληψη των παραλιών δεν γίνεται μόνο από ομπρελοκαθίσματα. Γίνεται και από τις τσιμεντένιες γέφυρες στις φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε. Τις γέφυρες αυτές, στην παραλία Κουμπάρα, έκτισε επιχειρηματίας για να συνδέσει οδικώς την παραλία με την βραχονησίδα Διακοφτό όπου έχει κατασκευάσει το σπίτι του. Οι γέφυρες είναι παράνομες και για την κατασκευή τους έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή από το Πρωτοδικείο Νάξου και το Εφετείο Σύρου.
Δυστυχώς όμως οι γέφυρες παραμένουν στην θέση τους γιατί η Κτηματική Υπηρεσία και άλλοι αρμόδιοι φορείς κωλυσιεργούν. Ο ίδιος επιχειρηματίας έχει καταστρέψει υγρότοπο προστατευόμενο με Προεδρικό Διάταγμα και έχει επιχωματώσει ρέματα σε άλλη περιοχή του νησιού, το Αυλάκι Παπά, για να κατασκευάσει το ξενοδοχείο Calilo, το οποίο μάλιστα διαφημίζει ανερυθρίαστα ως πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Οι παράνομες κατασκευές και εκεί παραμένουν στη θέση τους.
Η κυβέρνηση έχει εντάξει τρία επενδυτικά σχέδια του ίδιου επιχειρηματία στην Ίο στην κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων, αγνοώντας την παραβατική αυτή συμπεριφορά αλλά και την φέρουσα ικανότητα του νησιού.
Τον Ιούνιο, επισημάναμε πως μια εταιρεία στην Ιρλανδία υπέβαλε αίτηση στην τοπική αρχή για άδεια κατασκευής τουριστικού συγκροτήματος με 40 πολυτελείς κατοικίες σε προστατευόμενη περιοχή. Η πρόταση επένδυσης δημιούργησε ισχυρή αντίθεση από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ντόπιους κατοίκους. Η τοπική αρχή απέρριψε την επένδυση.