Σημαντικές εξελίξεις για Κουμπάρα, μέρος 1ο — Νίκη στον Άρειο Πάγο!

Μέσα στους δυο μήνες που πέρασαν από την τελευταία μας ανάρτηση σημειώθηκαν δυο σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της Κουμπάρας. Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή της Κουμπάρας η εταιρεία 105 ΑΕ έχει κάνει πλήθος παρανόμων κατασκευών, αλλοιώνοντας την άλλοτε πανέμορφη παραλία καθώς και το γειτονικό νησάκι Διακοφτό.

 

Η πρώτη εξέλιξη για την Κουμπάρα είναι ιδιαίτερα θετική και αφορά απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Όπως γράψαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις, η νόμιμη εκπρόσωπος της 105 ΑΕ καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου τον Δεκέμβριο του 2021 σε 16-μηνη φυλάκιση με αναστολή για περιβαλλοντικές και πολοδομικές παραβάσεις στην Κουμπάρα. Η κατηγορούμενη άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε στο Εφετείο Αιγαίου τον Ιανουάριο του 2023. Η καταδικαστική απόφαση παρέμεινε, και μετατράπηκε σε 9-μηνη φυλάκιση με αναστολή. Οι παραβάσεις στις οποίες βασίστηκε η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου αφορούν (α) την κατασκευή δυο μπετονένιων γεφυρών που συνδέουν την παραλία Κουμπάρα με το Διακοφτό, (β) τις επεμβάσεις μέσα στο ρέμα της Κουμπάρας, όπου έγινε εκχέρσωση και επιχωμάτωση για κατασκευή πάρκινγκ, και (γ) την διάνοιξη δρόμου εντός χαρακτηρισμένων ζωνών παραλίας και αιγιαλού. 

 

Η κατηγορούμενη έκανε αίτηση στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου εξέτασε την υπόθεση στα μέσα Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια ΑΠΕΡΡΙΨΕ την αίτηση, με την απόφαση 1607/2023.

 

Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι πολύ σημαντική. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποδεχθεί την αίτηση, η υπόθεση θα είχε ξαναγυρίσει στον πρώτο βαθμό στη Νάξο, και θα ήταν πολύ πιθανό τα αδικήματα να παραγράφονταν καθώς η οκταετία που ορίζει η νομοθεσία για την παραγραφή είχε σχεδόν συμπληρωθεί. Αντίθετα, με την απορριπτική απόφαση καταδικάζονται οριστικά και αμετάκλητα παράνομες ενέργειες της 105 ΑΕ στην Κουμπάρα και η περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκάλεσαν. Ο κύριος Μιχαλόπουλος δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατά των εταιρειών του, όπως έκανε σε συνεντεύξεις του στο παρελθόν (πχ https://www.kathimerini.gr/society/562104199/to-protzekt-tis-ioy-kai-ta-mpofor/ και https://insidestory.gr/article/oi-ependyseis-stin-io-meta-ste-kai-ta-nea-prostima). 

 

Το σωματείο μας συμμετείχε και στις τρεις δίκες για την υποστήριξη της κατηγορίας. Ευχαριστούμε θερμά τους δικηγόρους που μας εκπροσώπησαν για την εξαιρετική προετοιμασία που έκαναν και για την σημαντική συμβολή που είχαν στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Η αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση είναι σημαντική επιτυχία, ωστόσο είναι μόνο μέρος των απαιτούμενων ενεργειών για την αποκατάσταση της περιοχής και την τιμωρία των υπευθύνων. Αυτό για δυο λόγους. 

 

Πρώτον, οι παραβάσεις που καταδικάστηκαν είναι μόνο μέρος των συνολικών παραβάσεων της 105 ΑΕ στην περιοχή. Οι παραβάσεις που καταδικάστηκαν αφορούν αυτοψία που έγινε το 2016. Κατά την αυτοψία αυτή, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατέγραψαν και στη συνέχεια βεβαίωσαν (λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις της εταιρείας) οκτώ παραβάσεις. Επειδή η 105 ΑΕ δεν είχε επιτρέψει την πρόσβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος στο Διακοφτό το 2016, χρειάστηκε και δεύτερη αυτοψία, που έγινε το 2018. Κατά την αυτοψία αυτή, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατέγραψαν και στη συνέχεια βεβαίωσαν ΔΩΔΕΚΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ παραβάσεις. Για τις δώδεκα παραβάσεις επιβλήθηκε πρόστιμο 132000 Ευρώ το 2023 και η υπόθεση προωθήθηκε στον Εισαγγελέα για τυχόν ποινικές καταδίκες. Η δίκη δεν έχει γίνει ακόμα.

 

Δεύτερον, οι ποινικές καταδίκες αφορούν την τιμωρία των υπευθύνων αλλά όχι την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών. Η αποκατάσταση της περιοχής είναι διοικητική διαδικασία, και περνά μέσα από αποφάσεις και πράξεις της διοίκησης. Οι καταδικαστικές ποινικές αποφάσεις δεν έχουν κάποιο αυτόματο ή άμεσο αποτέλεσμα για τις αποφάσεις που θα λάβει η διοίκηση. 

 

Η δεύτερη εξέλιξη για την Κουμπάρα αφορά τις αποφάσεις της διοίκησης για την αποκατάσταση της περιοχής. Είναι αρνητική, αλλά ελπίζουμε αναστρέψιμη. Θα γράψουμε γι’αυτήν στην επόμενή μας ανάρτηση.