Πρόστιμα και σκουπίδια

Οι εταιρείες του κυρίου Μιχαλόπουλου συνεχίζουν απτόητες την συλλογή προστίμων για περιβαλλοντικές και πολεοδομικές παραβάσεις. Με έγγραφό της με ημερομηνία 24 Απριλίου 2024, η  Πολεοδομία Θήρας ενημερώνει την εταιρεία 105 ΑΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ίο σχετικά με αυτοψία που πραγματοποίησε στην Κουμπάρα στην περιοχή του ρέματος. Σύμφωνα με την αυτοψία, μέρος του ρέματος έχει καταπατηθεί για να κατασκευαστεί σκυροδετημένη επιφάνεια. (Η επιφάνεια αυτή είναι μέρος του πάρκινγκ του εστιατορίου Erego. Το παράνομο μπάζωμα του ρέματος ήταν μια από τις παραβάσεις για την οποία η νόμιμη εκπρόσωπος της 105 ΑΕ καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο σε 9-μηνη φυλάκιση με αναστολή τον Ιανουάριο του 2024.) Η Πολεοδομία επιβάλλει πρόστιμο 16382 Ευρώ για την ανέγερση της κατασκευής και ετήσιο πρόστιμο 8184 Ευρώ για κάθε χρόνο που η κατασκευή παραμένει στη θέση της.

Η αυτοψία της Πολεοδομίας αφορά μια μόνο από τις ΕΙΚΟΣΙ παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί στις εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος του 2016 και 2018. Δεν γνωρίζουμε γιατί η αυτοψία περιορίστηκε στην διαπίστωση της παράβασης αυτής. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν σύντομα μελλοντικές αυτοψίες και πρόστιμα για τις υπόλοιπες παραβάσεις. Ελπίζουμε επίσης να προχωρήσει η διαδικασία αποκατάστασης της περιοχής. Παρακολουθούμε στενά τα θέματα αυτά και αναλαμβάνουμε δράσεις όποτε χρειάζεται.

Μια παράλληλη εξέλιξη, ίσως όχι άσχετη με το νέο πρόστιμο, είναι o χθεσινός καταιγισμός διαφημιστικών άρθρων για τον κύριο Μιχαλόπουλο και τις δραστηριότητές του στην Ίο. Παραδείγματα είναι το άρθρο της Στεφανίας Σουκή στο newmoney.gr, με τίτλο «Γιατί η οικογένεια Μιχαλόπουλου απέκτησε σχεδόν 30000 στρέμματα στην Ίο», και της Τέτης Ηγουμενίδη στη Ναυτεμπορική, με τίτλο «Επενδύσεις στην Ίο από τον Όμιλο Calilo». 

Στα διαφημιστικά αυτά άρθρα ανακοινώνεται μεταξύ άλλων η κατάρτιση ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης και η συγκρότηση ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου. Οι υποτιθέμενες φιλοπεριβαλλοντικές πρωτοβουλίες αυτές είναι ακόμα μια προσπάθεια greenwashing, δηλαδή περιβαλλοντικού ξεπλύματος, από τον βασικό υπεύθυνο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Ίου. 

Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο, για παράδειγμα, στελεχώνεται από στενούς συνεργάτες του κυρίου Μιχαλόπουλου, οι οποίοι τον βοηθούν στον σχεδιασμό και ενδεχόμενη υλοποίηση των επενδυτικών του σχεδίων. Ti σχέση έχουν οι κύριοι αυτοί με την προστασία του περιβάλλοντος της Ίου; 

Κατά τα λοιπά, τα άρθρα περιέχουν δηλώσεις του κυρίου Μιχαλόπουλου, στις οποίες παραποιεί την πραγματικότητα, κατά πάγιά του συνήθεια.

  • Διαβεβαιώνει τον αναγνώστη ότι αυτός και η οικογένειά του θέλουν να διατηρηθεί η αυθεντικότητα και η μοναδικότητα του νησιού όπως το γνωρίσανε πριν από 20 χρόνια. Παραλείπει να εξηγήσει πως η φροντίδα του για την προστασία της φυσιογνωμίας του νησιού συμβαδίζει με την καταστροφή του υγρότοπου Παπά και του δικτύου ρεμάτων στην περιοχή – μια από τις πιο μοναδικές, αλλά πλέον καταστραμμένες, περιοχές του νησιού. Το ίδιο και για την Κουμπάρα, μια μοναδική περιοχή του νησιού, όπου η βραχώδης σύνδεση με το γειτονικό νησάκι Διακοφτό αντικαταστάθηκε από μια μπετονένια γέφυρα. 
  • Επαναλαβάνει ότι αυτοδεσμέυεται να αξιοποιήσει μόνο το 1% της συνολικής έκτασης που κατέχει. Δεν αναφέρει ότι το 1% καλύπτει όλες τις παραλίες που γειτνάζουν με τις ιδιοκτησίες του, οι οποίες θα γίνουν de-facto ιδιωτικές. Προφανώς δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει ξενοδχεία και βίλες στις βουνοκορφές που κατέχει.
  • Παρουσίαζεται ως επενδυτής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χωρίς άγχος και πίεση να υλοποιήσει τις επενδύσεις του. Δεν αναφέρει ότι είχε επιδιώξει να υλοποιήσει την κατασκευή τουριστικού χωριού στην Κουμπάρα δέκα χρόνια νωρίτερα, με πολλές παρανομίες και βεβιασμένες ενέργειες, αλλά η επένδυση απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Κατακρίνει άλλους επιχειρηματίες του τουρισμού για την αλαζονεία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να σταματήσουμε να κρίνουμε την κατσίκα του γείτονα και να βασιστούμε στον δικό μας ιδρώτα. Στο παρελθόν γίναμε αλαζονικοί κατά καιρούς, όπως έγινε τη δεκαετία του ’80 σε μεγάλα νησιά, με μεγάλα ξενοδοχεία που δημιουργήθηκαν και αλλοίωσαν την εικόνα των προορισμών.» Ο κύριος Μιχαλόπουλος και οι εταιρείες του έχουν ήδη αλλοιώσει ή καταστρέψει εμβληματικά τοπία της Ίου. Το να κατακρίνει τους άλλους για αλαζονεία φαίνεται κάπως … αλαζονικό.

Πιστεύουμε ότι η θέση των διαφημιστικών αυτών άρθρων είναι στα σκουπίδια. Το ίδιο ισχύει για τις νέες υποτιθέμενες φιλοπεριβαλλοντικές πρωτοβουλίες του κυρίου Μιχαλόπουλου.