Το Σωματείο

Το σωματείο «Σώστε την Ίο (Save Ios)» αποτελείται από φίλους και κατοίκους του νησιού που αντιτάσσονται στην σχεδιαζόμενη μορφή ανάπτυξης. Αυτό που πρεσβεύουμε και επιδιώκουμε αντίθετα είναι μια μορφή ανάπτυξης πιο ήπια και φιλική στο περιβάλλον, συμβατή με τη φυσιογνωμία του νησιού, και της οποίας τα οφέλη θα διαχέονται καλύτερα στην τοπική κοινωνία.

Μέρος των ενεργειών του σωματείου αφορούν την παρεμπόδιση περιβαλλοντικών καταστροφών στο νησί και την αποκατάσταση ζημιών που έχουν ήδη γίνει. Το σωματείο συνεργάζεται με δικηγόρους εξειδικευμένους στο περιβαλλοντικό δίκαιο ώστε να προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες σε διοικητικό ή δικαστικό επίπεδο. Το σωματείο εξετάζει γενικότερα όλα τα ζητήματα νομιμότητας που αφορούν τις υπάρχουσες ή προβλεπόμενες επενδύσεις, την πρόσβαση του κοινού στις παραλίες, κλπ.

Το σωματείο παράλληλα στοχεύει να είναι δυναμικά παρόν στην συζήτηση για την μελλοντική ανάπτυξη του νησιού, με δικές του προτάσεις και ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, το σωματείο εκπονεί σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί, και οργανώνει πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

Το Μανιφέστο μας

Είμαστε το σωματείο “Save Ios”, μία ομάδα ανθρώπων που μας ενώνουν:

Η αγάπη μας για την Ίο και τον αυθεντικό ιστορικό, φυσικό και αρχιτεκτονικό της πλούτο.

Tο όραμα ανάπτυξης της Ίου, με τρόπο που σέβεται τον χαρακτήρα της, τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της.

Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε την υγιή και δίκαιη οικονομική ανάπτυξή της για κατοίκους, ντόπιους, επισκέπτες και εργαζόμενους, την πρόσβαση στους φυσικούς της πλούτους για όλους, τη διατήρηση του αρχιτεκτονικού, περιβαλλοντικού και αισθητικού της χαρακτήρα.

Οι δράσεις μας είναι δύο κυρίως ειδών::

1) Πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ίου

2) Νομικές δράσεις που σκοπό έχουν να προστατεύσουν το νησί από ιδιωτικές ενέργειες οι οποίες δεν τηρούν το περιβαλλοντικό ή οποιοδήποτε άλλου είδους δίκαιο.

Αν αγαπάς την Ίο, μπορείς και εσύ να συνεισφέρεις με πολλούς τρόπους στην αποστολή μας.

Love Ios? Save Ios!

Διοικητικό Συμβούλιο

img_vagianos-150x150

Δημήτρης Βαγιανός

Πρόεδρος

Ο Δημήτρης Βαγιανός είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics. Εξελέγη μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας το 2014. Είναι μέλος της Επιτροπής Πισσαρίδη για την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου για την ελληνική οικονομία. Η Ίος είναι το δεύτερο σπίτι του από το 1997.

img_dimitriou-150x150

Γιώργος Δημητρίου

Αντιπρόεδρος

Ο Γιώργος Δημητρίου είναι αρχιτέκτονας, με μακρόχρονη παρουσία στη διεθνή σκηνή της αρχιτεκτονικής θεώρησης και πρακτικής, ενεργός στο πεδίο της πολιτικής οικολογίας τα τελευταία 35 χρόνια. . Είναι Περιφερειακός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ».

img_drisis-150x150

Στυλιανός Δρίσης

Γραμματέας

Ο Στυλιανός Δρίσης είναι ιατρός, ειδικευμένος στην ιατρική απεικόνιση, και καθηγητής ακτινολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB). To κύριο επιστημονικό του ενδιαφέρον είναι η απεικόνιση του καρκίνου του μαστού. Η Ίος είναι το δεύτερο σπίτι του από το 1987.

img_fischer-150x150

Michael Fischer

Ταμίας

Michael Fischer – Ταμίας Ο Michael Fischer στούδασε σχέδιο στο Λονδίνο και στο Ελσίνκι. Ζει στην Ελλάδα από το 1997, όπου εργάστηκε σε θέματα σχεδιασμού και εξοπλισμού πλοίων, και στη συνέχεια ίδρυσε το ελληνικό παράρτημα της Häfele GmbH Co. Έρχεται στην Ίο από το 1993, όπου ανακαλύπτει συνέχεια νέες πτυχές της εντυπωσιακής της χλωρίδας και πανίδας.

20220907_185141 (1)

Philip Corrigan

Μέλος

Ο Philip Corrigan διευθύνει μια ψηφιακή εταιρεία που υποστηρίζει την δημιουργία και ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων. Διαμένει στην Ίο περίπου έξι μήνες κάθε χρόνο. Ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικών πρακτικών.

img_flausch-150x150

Alain Flausch

Αναπληρωματικό Μέλος

Ο Alain Flausch σπούδασε νομικά στις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ. ργάστηκε αρχικά ως δικηγόρος, και στη συνέχεια σε διοικητικές θέσεις στη χημική βιομηχανία, σε μέσα ενημέρωσης, και πιο πρόσφατα από το 2000 μέχρι το 2017 στις δημόσιες μεταφορές τόσο στο Βέλγιο όσο και διεθνώς. Βρίσκεται στην Ίο από το 1979.

Οι Υποστηρικτές μας