Γιατί χρειάζεται να σωθεί η Ίος;
Ο παράδεισος αυτός απειλείται από μια νέας μορφής τουριστική ανάπτυξη. Ανώνυμες εταιρείες έχουν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις γης σε όλες τις περιοχές του νησιού και σχεδιάζουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες συνίστανται σε ξενοδοχεία, βίλες και μαρίνες. Οι επενδύσεις θα αυξήσουν την οικοδομημένη έκταση στο νησί κατά τουλάχιστον 50%. Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος των παραλιών θα κλείσει για το κοινό. Η οικοδόμηση θα γίνει σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής του νησιού, αλλοιώνοντας ριζικά τη φυσιογνωμία του, με δρόμους, κτίσματα, κλπ.
Το δείγμα γραφής μέχρι τώρα είναι απογοητευτικό. Μια από τις ομορφότερες παραλίες (Αυλάκι Παπά) έχει ιδιωτικοποιηθεί, και ο προστατευόμενος υγρότοπος μέσα σε αυτή έχει καταστραφεί. Μια εμβληματική παραλία δίπλα στο Λιμάνι (Κουμπάρα) έχει ιδιωτικοποιηθεί κατά μεγάλο μέρος της και έχει ενωθεί με γειτονική βραχονησίδα με μπετονένια γέφυρα. υρα. Η κορυφή της βραχονησίδας έχει ισοπεδωθεί για να κατασκευαστεί ιδιωτική κατοικία. Η Ίος σταδιακά μετατρέπεται σε κακόγουστη εκδοχή νησιών της Καραϊβικής.
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η διοίκηση λίγα έχουν κάνει για να αποτρέψουν ή να τιμωρήσουν τις παρανομίες αυτές Αντίθετα, επιβραβεύουν, εντάσσοντας τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην κατηγορία των στρατηγικών, κάτι που σημαίνει ταχύτερη αδειοδότηση, χωροταξικές διευκολύνσεις, και κρατική επιδότηση. Η τοπική κοινωνία έχει αποδεχτεί μοιρολατρικά την προβλεπόμενη ανάπτυξη, αντιλαμβανόμενη ότι δεν θα καρπωθεί τα οφέλη από αυτή. ο δυστοπικό μέλλον που σχεδιάζεται για την Ίο μπορεί να είναι και αυτό πολλών άλλων Ελληνικών νησιών.
Πριν & Μετά
Τα επενδυτικά σχέδια που έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα αφορούν δύο περιοχές της Ίου, «Ράχες Παππά» και «Κουμπάρα-Διακοφτό». Φωτογραφίες πριν και μετά για την κάθε περιοχή αποτυπώνουν την ομορφιά του τοπίου αλλά και τις καταστροφές που έχουν γίνει, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι αντιστρέψιμες
.
Κουμπάρα-Διακοφτό


Περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό
Στην περιοχή «Κουμπάρα – Διακοφτό» της Ίου είχει αδειοδοτηθεί το 2014 και 2015 σύνθετο τουριστικό κατάλυμμα από την εταιρεία 105 Α.Ε. Το Διακοφτό είναι βραχονησίδα που συνδέονταν με το κύριο μέρος της Ίου με στενή λωρίδα από βράχια. Στο σημείο της σύνδεσης υπάρχει παραλία η οποία ονομάζεται Κουμπάρα. Η αδειοδότηση συμπεριλάμβανε την κατασκευή γέφυρας που να συνδέει την βραχονησίδα με την παραλία, κάτι που είναι ασύμβατο με Κυκλαδίτικο τοπίο. Μετά από προσφυγή κατοίκων και σωματείων στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2016, δόθηκε εντολή να σταματήσουν οι εργασίες στην περιοχή μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης της άδειας. Εργασίες όμως συνέχισαν κατά παράβαση της εντολής του ΣτΕ. Παράλληλα αυτοψίες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2016 και το 2018 κατέδειξαν πλήθος παρανομιών, που αφορούν την έκταση της γέφυρας, την αλλοίωση του τοπίου, την κατασκευή κτισμάτων χωρίς άδεια, την παρεμπόδιση ελέγχου, κλπ. Το ΣτΕ ακύρωσε όλες τις άδειες για το σύνθετο τουριστικό το 2022.
Ράχες Παππά


Περιοχή Ράχες Παππά
Στην περιοχή «Ράχες Παππά» της Ίου έχει οικοδομηθεί το ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων, με την επωνυμία Calilo. Στο κομμάτι της περιοχής κοντά στην θάλασσα υπήρχε προστατευόμενος υγρότοπος, ο οποίος τροφοδοτούταν από ρέματα που ερχόταν από τις γύρω βουνοπλαγιές. Ο υγρότοπος αυτός έχει πλέον καταστραφεί, και ρέματα που τον τροφοδοτούσαν έχουν επιχωματωθεί. Η περιοχή του υγρότοπου και των ρεμάτων έχει μετατραπεί σε χώρο του ξενοδοχείου.
Πικρί Νερό


Περιοχή Πικρί Νερό
An investment project in Pikri Nero, which includes plans for the development of a ‘premium tourism resort’, alongside two other projects in Koumbara and Papa-Loukas, has been designated as “strategic” by the Interministerial Committee for Strategic Investments (D.E.S.E.).
Save Ios Association objects to this proposed investment in Pikri Nero as it fails to respect the island’s spatial and social setting, promote sustainable development nor benefit all stakeholders. It undermines rational spatial planning by creating damaging and irreversible outcomes. It will defame and degrade the tourism product that local enterprises in Ios currently offer. It will privatise Ios’ precious natural resources and exclude local citizens and visitors from using them.